Followers

Monday, September 24, 2012

♥ KESAN BUBBLE TEA TERHADAP KESIHATAN? ♥


Mama ada baca artikel pasal Bubble Tea mmg tak elok untuk kesihatan, so nak share untuk makluman kengkawan k...



KESAN BUBBLE TEA TERHADAP KESIHATAN?

Intipati pati Susu. Ramuan utama Intipati Susu adalah Hygrogenated Minyak Sayuran iaitu sejenis transfat. Pakar-pakar berkata bahawa segelas 500ml Bubble Tea sehari adalah melebihi had yang dibenarkan kerana kandungan transfat untuk setiap orang adalah hanya 2 gram sehari. Hygrogenated Minyak Sayuran dalam Intipati Susu berkenaan mengandungi bahan-bahan kimia seperti Surih Arsenik, Plumbum, Tembaga, dan banyak mineral berbahaya yang akan membawa kepada penyakit jantung dan pembuluh darah, Barah, Asma, memjejaskan IQ kanak-kanak dan lain-lain kombinasi penyakit yang merbahaya.


Memakan Bubble Tea adalah sama seperti memakan bahan plastik kerana Bubble Tea juga dibuat daripada serbuk Casava (Ubi Kayu) yang boleh membawa kepada keracunan Sianida. Untuk membuat Ubi kayu dalam pembuatan Bubble Tea lebih "bergetah", Protein Sekoi (Mullet) sejenis Bedak Plastik Tiruan ditambah untuk menjadikan Bubble Tea lebih kenyal dan bergetah. Bedak Plastik Tiruan ini tidak boleh dihadam dan diserap oleh tubuh badan kerana PLASTIK adalah TOKSIK.. Ia akan kekal di dalam badan dan akan meninggalkan kesan pada kesihatan dalam jangkamasa yang lama. Bayangkanlah apa yang akan berlaku pada kesihatan anda selepas penggunaan transfat dan plastik yang berpanjangan dalam tubuh!
SEJAUH MANAKAH KEBENARAN FAKTA-FAKTA DI ATAS?

1. Sebenarnya, Bubble Tea boleh dibuat sama ada menggunakan SUSU mahupun AIR SOYA. Jika dibuat daripada SUSU, bermakna ia mengandungi Protein Susu, Gula, Susu, Minyak Sayuran dan Maltodekstrin. Jika ia jenis bukan tenusu, maka ia diperbuat daripada SUSU SOYA DEHIDRASI!


2. Minyak Sayuran yang digunakan biasanya adalah Minyak Kelapa Sawit. Sebahagian daripada Proses Hidrogenasi adalah untuk menghalang Pengoksidaan, maka tiadalah kehadiran LEMAK TRANS.
3. Trans Lemak merujuk kepada Minyak Sayur-sayuran sebahagian-hydrogenated dan bukan minyak sayur hydrogenated sepenuhnya. Jika ia sepenuhnya Proses Hidrogenasi, maka ia menjadi Lemak Tepu, TIDAK TRANSFAT.


4. Menurut pakar-pakar, sebenarnya TIADA HAD SELAMAT bagi lemak trans dalam tubuh manusia.


5. Tiada bukti bahawa wangian dari Intipati Susu yang diperoleh daripada bahan kimia itu dibuat daripada Arsenik, Plumbum, Tembaga, dan lain-lain bahan kimia berbahaya. Anda tidak perlu untuk menjadi seorang ahli kimia untuk mengetahui bahawa ianya mustahil untuk menggabungkan arsenik, plumbum dan tembaga ke dalam satu sebatian kimia.



6. Jika ia benar bahawa Intipati Susu mengandungi plumbum, maka ia boleh mengurangkan IQ semua orang yang meminumnya, namun tidak pula disebut penyebab gejala-gejala lain yang disebabkan oleh keracunan plumbum. Sudah tentu, anda akan minum banyak Intipati Susu tercemar dengan plumbum.


8. Bola ubi kayu sememangnya mempunyai tekstur bergetah dan kenyal seperti biji-biji Sagu, jadi ia tidak perlu ditambah Protein Sekoi untuk menjadikan ia bergetah. Sebenarnya, Protein Sekoi (Bahan Plastik Tiruan) yang digunakan untuk membuat Bubble Tea "bergetah" adalah BUKAN BERSIFAT KENYAL MAHUPUN BERGETAH!



9. Plastik secara logiknya adalah LEBIH RINGAN dari Ubi Kayu. Sekiranya ditambah bahan plastik dalam Ubi Kayu bagi pembuatam Bubble Tea, Bubble Tea tersebut akan terapung namun apa yang kita lihat kini, Bubble Tea itu tenggelam dan berat!


10. Plastik juga dikatakan tidak boleh dihadamkan dan tidak dapat diserap. Hakikatnya, Plastik akan keluar dari badan manusia melalui Proses Pembuangan dalam najis manusia!

p/s kepada sape2 yg mmg gemarkan air bubble ni, kalo leh sila elakkan untuk kesihatan masing2 k...mama mmg tak suka bubble ni...

10 comments:

mummy_ayu said...

tu la..ada dengar gak..so..memang Ayu kurangkan sekarang...sesekali jer layan kalu teringin...tapi bila baca nie..sesekali pun tak elok kan..emm..kena stop la ni..
tq for sharing dear!

Karisma Izzah said...

Hmm...pening bace...mungkin buble tea yang bergetah tu merujuk kepada pearl dalam bubble tea... memang allergic ais, nanti selsema...

so secara otomatik tak minum bubble tea or cool blog or whatever demi menjaga kesihatan untuk menjaga anak2 dan suami...:-)

Nana said...

mmg jarang2 minum
sesekali tingin tibai juga hehee

eima said...

ape tu buble tea ..aku tak penah tgk ngan nampak pun...seb baik jenia tak suka mencuba

Miza Yusof said...

thanks for sharing. aal beli cool blog mesti nak letak bubble 2 3 scoop. sekarang bila baca kena stop la. risau jugak.

Mama Hanim said...

mmg byk tmpt jual tu kan.. tp jarang minum.. x suka sgt..

tq info yg bagus..

Kak Izan said...

Emm... baru tahu.. x pernah try..mmg teringin nak try.. pasni x yah lah try... :D TQ 4 D in4..

Zura@Iwan said...

penah bc gk psl info ni...tp kalau tingin sesekali minum gk..hehe.

Sidratul Muntaha said...

bubble tea tu mcm kita mcm sago gumpal je..
ala..
orang
beselah
susu mansi tu mgm la buat dari minyak and gula
takyah la amik bubble tea ni
amik teh atrik or gula berlebihan pun dah confirm tak sihat nnti
adei..
ni besenya strategi marketing tuk jatuhkan product org lain
setanded la anje.

Iela Fazielah said...

hmm ila penggemar giler chatime.. dulu coolblog..tp sejak kenal chatime mmg fanatik... ada adik bgtau... tp xcaya..now dah tau..tp ila minum sebulan dlm sekali je... adusss...sedihnyer sbb xleh minum...bahaya kan

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.