Followers

Thursday, September 20, 2012

♥ Mama to Mummy, Papa to Daddy, Balqis to Kakak ♥

Makin besaq makin banyak peel, mulut jangan cakap kalah murai yang berkata2
kalo bab ngoder barang mmg nomnor satu siap amik kertas tulis
ape benda yang di order...selalu No1 dalam ordernya haruslah
Barbie Alive

dan diikuti dengan buku mewarna la, buku Hello Kitty la, buku tulis la, buku cerita la...

now peelnya nak tukar nama panggilan plak...
kalo b4 this panggil maknya (mama la) as a MAMA...
now nak panggil MAMA nya Mummy...
semua ni gara2 nengok citer Princess Barbie k
si Princess tu dok sibuk panggil maknya Mom @ Mummy
dia pun sibuk nak jadi princess panggil Mummy
Papa pun dia nak panggil Daddy 
sama gak la kesnya si Princess tu panggil bapaknya Dad @ Daddy...
Bukan takat mama & papa je yang tukar nama
balqis pun nak gak tukar nama panggilan
dia dok suruh panggil dia "KAKAK"....biler mama tanya nape kena panggil kakak?
jawabnya "sbb balqis dah besaq" tapi yang paling sedey biler balqis tanya
"Mamy, nape Fitri(sepupu) ada adeq, balqis tak de adeq?"....tersentuh rasanya...

so bermula dari saat tu, kami ni pun terkeliat2 lidah la nak nukarkan nama panggilan tu
rasa cam kekok pun ada, tapi atas permintaan anak dara kan



b4 this mama pernah wat jugak tukar nama panggilan ni
time mama tecik2 dulu, adeq mama panggil mama kakak
then tak lama lepas tu my mom soh adeq mama panggil mama "Angah"
mula2 cam kekok gak, tapi lama2 dah sinonim panggilan tu...

biler adeq mama panggil mama "kakak" mama tak nyahut then bila panggil "Angah" baru nyahut
so dari situ lama2 dah biasa....

p/s kengkawan pernah tukar nama panggilan tak?

11 comments:

mamaRIFQY said...

stakat ni xde lagik tukar2 nama..kikiki..xtau la bile iqy dh besar kang!!

Jue a.k.a Ibu 2F said...

budak memang suka panggilankan...tapi farisyah tak pernah..memang dari dulu sampai sekarang masih panggil ibu dan ayah

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

lisa pn dh tukar panggila utk raisya...skrg dh start pngil kakak...bkn sbb nk ada adik ke hape tp bagi lisa nk suh nmpk lg matang n xde manja2 sgt...huhuhu..tp mmg betul dgn sendirinya dia akan jd lebih matang...

Zura@Iwan said...

setakat ni x penah tukar lg la..Mama n Papa...tggu Irfan leh ckp le..dia best pggey apa..ahha

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sama mcm Qis skrg ni..klu dulu dia panggil lily mummy skrg dah tukar dah panggil mama...tapi mcm sweet jer dgr dia panggil mama.. :)

Mama Zharfan said...

moga balqis akan dpt adik soon amiin

mamalieyna said...

ingat balqis dah jd kakak betul td, ^_^..Insyaallah nnti jd kakak betul kan..

tulah pnh pnggl arif dgn panggilan haidar, cuma ibu pengasuh je dok panggil haidar skrg, org lain sume dh pggl arif.. ^_^

Che Rosliza Che mat said...

Balqis nak adik ya...Mungkin suatu hari nanti ada rezeki...

ch@ said...

stakat ni blm tukar lagi. balqis dh besar, so dia dh tahu apa ada disekelilingnya. alert gakla dia. perkembangan bagus. hahaaa ni, mummy dgn daddy kena bg brother pd dia lak. insyaALLAH. take care anje.

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

kami pun bila tau ada rezeki preggy yg kedua hari tu, terus biasakan zaquan bahasakan diri dia 'abg' sbb dia bakal ada adik time tu, now terus terbiasa panggil dia abg n dia sendiri pun bahasakan diri dia 'abg'. Yg kedua ni kami panggil 'adik', nnti kalau ada rezeki ber adik lg x tau nk tukar panggilan ape plak yg kedua ni..hihi

Balqis nak adik la tu, insyaallah moga ada rezeki anje timang baby lg nnti..amin.

Masya said...

anak sy dah besar ni pun soh panggil abang.. bile kami panggil adik .. mesti dia betulkan.. abanglah hihihihihi .....

nama tukar dalam blog jer.. masya,, kalau dunia realiti yana ..;p

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.