Followers

Thursday, September 6, 2012

♥ Umur Yg Sesuai Utk Potty Training? Jom Kongsi Pengalaman ♥

Potty Training, umur berapa kengkawan ajar anak ke tandas?
kalo balqis 3 tahun dah siap ajar, now mmg dah pandai la nak ke tandas sendiri...
dah sekolah pun kan, now dah 5 years sure la pandai....
mula2 nak ajar tu mmg mencabar jugak la
sbb dia takut tengok lubang besaq mangkuk tandas tu kan...
tapi slow2 lama2 dia paham & mula belajar untuk gunakan...


b4 this we all guna potty training jenis permukaan bergetah camni...
tapi lama2 permukaan tu jadi kotor,walaupun dicuci tiap kali lepas ke toilet...
balqis sure suka la, sbb gambar kartun kan, then lebey2 lagik
warna pinky2 colour...
balqis badan tecik moleh kalo tak pakai mangkuk tandas ni
mmg tak leh dok kat mangkuk tandas dewasa...


Potty traning yang ni cantik, mama suka
tapi papa tak suka, sbb papa soh balqis belajar ke toilet...
cute je kan...

zaman canggih ni macam2 potty ada, zaman dah canggih kan
time kita dulu2 mmg tak de la benda2 camni...


kat rumah we all guna potty yang camni...
ada tangga, so mudah untuk balqis naik sendiri
tapi kena monitor jugak takut tergelincir jatuh plak
balqis kan tecik moleh, so kalo nak naik sendiri mmg tak leh la,
mangkuk tandas agak tinggi jugak...
then yang ni plak we all beli untuk bawak kesana sini
means kalo pi jenjalan atau balik kampung
angkut sekali potty ni, takut balqis tak selesa kalo tak de potty ni...

kalo tandas cangkung tak pe kalo tandas duduk kena la pakai potty ni...

nak tanya kengkawan, umur berapa kengkawan allowed anak2 untuk basuh sendiri lepas ke toilet?
paham kan maksud mama, just nak tau, nak wat survey umur berapa kita patut ajar anak
dan biarkan dia untuk basuh sendiri lepas membuang?

balqis untill now dah 5 years mmg kami basuhkan
sbb kurang yakin pada kebersihan kalo dia basuh sendiri...
pernah gak ajar, tapi balqis selalu cakap tangan dia tak sampai...

so nak tanya pengalaman kengkawan, umur berapa anak kengkawan belajar basuh sendiri @ basuh sendiri lepas membuang?
sila komen please....

p/s jawapan teka teki duit raya esok mama kasi tau k, semalam balik lambat so tak sempat nak snap2 pic...

12 comments:

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

dr umur 2th lebih ag ajar..tp mmg dia tkt n berjaya dengan jayanya bila dh masuk 3thn r...hhuhu...kita xguna pn potty trainning yg color2 comel...tndas kt umah cangkung..klu jenis duduk dia xkisah pn..sbb dia xde kecik sgt wlpn umur kecik ag..mmg xde kes ag jatuh or tergelincir..huhuhu..bab membasuh..klu yg kecik mmg sejak dia reti membuat kt toilet masa umur 2thn mmg dia nk basuh sndiri tp daku wajibkn buh sabun..yg basuh buang yg besar mmg dia klu blh nk basuh sndiri...kdg2 dia basuh dgn pemantauan ar...alhamdulillah ok ..tp byk kite yg kena basuhkn..huhuhu

Eliss Mie said...

tahun ni nuha memang kami ajar pi toilet sendiri tapi yg kami tak sangka kat sekolah cikgu dah suruh dia cebok sendiri tapi kat rumah eliss still cebokkan dia sebab tak konfiden dengan dia.jahat tak ? hehehe

syawalsimpsons said...

tak penah try lagi...tapi nak tau jugak kan...akan datang boleh buat untuk syawal

Cynful Pleasure said...

B dah fully train pagi malam pd umur 2 1/2.. pakai potty kecik tuk buang besar tapi leh panjat tandas dewasa tuk buang kecik.. umur berapa nak biar dia cuci sendiri? tak tau lagi..

Bionic women said...

Dhiya kami ajar potty training sejak dia diapers free, dalam 2 thun gitu..
tapi masih x bagi basuh sendiri sebab macam x percaya jer tahap kebersihannya sebab dhiya pun mcm balqis cakap tgn x sampai, tapi kat sekolah dia kata cikgu suh basuh sendiri, tapi kat sekolah dia tandas cangkung maybe ler dia selesa skit..
kami ajar le skit2..tapi tetap mamanya basuhkan last tu

eima said...

fahim .. aku ngaku mmg aku tak berjaya ...klu tak kerana cekgu taska fahim aku masih pakaikan diapers lagi ... TQ cekgu

fahim so far basuh sendrik mmg bersih ... tp klu rumah aku pantau ....

Nana said...

mia dia pandai cakap sendiri nak kecing umur 2 tahun 2bulan
tak de beli pon alat utk ajar dia
mmg kalau nak kecing suh je dia masuk dalam toilet duduk la kecing kt lantai hehee
kalau basuh sendiri dari umur dia 3 tahun lebih dia dah basuh sendiri mula2 takut tak bersih tp tgk sendiri dia basuh ok bersih
so skang umur 4 thn lebih mmg mandi, basuh sendri
senang sok g tadika xde susahkan cikgu

Masya said...

amir umur 2 tahun dah pandai cakap nak kecing, siap nak gayung kecik basuh sendiri, tp bab buang air besar payah sikit ... ni dah masuk 4 tahun pun masih mintak sy basuhkan.. dia kata air paip tu mcm x kene montot dia hihihihi ....

Puteri Satu said...

anak akak pun sama... dah 5 tahun pun akak basuhkan lagi.. klu kat umah la..klu kat sekolah..mang dia basuh sendiri la...

Sidratul Muntaha said...

kat sekolah dah ok..
takde masalah la si aqil tu..
tpinya kat rumah?!
nahai!!
malu kot dgn kwn tu yg ok je kat sekolah..

MamaYatie said...

saya start masa umur dia org 2 1/2 thn..by the time, mulut mmg dah cot cet cot cet, pandai la bg tau..so far, masuk 3 thn dah diapersfree la. basuh sendiri tu by 4y baru harap la kot, sbb dia org ni 4y dah p skool kan..kena la belajar wat sendiri, itupun sbb dah kasik lecture sepanjang umur 3thn kan..hahaa

mamalieyna said...

alaaa taktau la pulak umur brapa sbb takde experience lg,,hehe~

arif skrg belum free diapers sepenuhnya, kalau kt umah ye..kalau g umah ibu, sesekali je berdiapers..mgkn sikit time lg bleh free sepenuhnya kot..umur pun dah 3 thn lebih tu..haih~

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.