Followers

Tuesday, October 9, 2012

♥ Transfer, Transform Transformer ♥

Sabtu ni balqis 5 years
kami dah lama latih balqis "say No" to bottle...
so sehaj umur 3 tahun lebey soh balqis minum dalam cup je
kalo botol pun jenis tak berputing punyer....
our 1st trial adalah botol


Tommy Tippie punyer botol
tapi still puting punyer, nak bagi balqis biasa dengan puting jenis muncung camni
time ni umur 3 tahun lebey...
bagi mamy not so good la, susah nak bersihkan putingnya...


then after dah serasi & sesuai, tahun ni we all belikan botol 
MAM jenis Spill Proof Cups, ada penutup
RM25 sebotol rasanya kalo tak silap la...
we all 6 bulan sekali mmg tukar botol susu balqis
mmg MAM BPA Free, tapi time balqis admitted warded b4 this
kami pernah pi ceramah pasal penggunaan botol susu
doktor cakap botol susu yang terbaik adalah 
BOTOL KACA Like WEEGO Brand


sebab, kaca tak mengdatangkan ape hakisan
even kalo kita rendamkan botol tu dalam air panas pun
tak mendatangkan ape2 kemudaratan...
zaman serba canggih, kalo time kita kecik2 dulu
tak payah BPA Free, ok je membesar bagai johan
tapi now banyak sangat bahan2 yang tak elok yang dijadikan bahan untuk membuat botol susu untuk anak2 kita...so kita sebagai parent wajib alert tentang benda ni

so doktor cakap even botol susu tu BPA FREE sekali pun
like Avent, Mam, Munchkin tapi kita tak leh gunakan botol tu sampai 2 tahun
kiranya sampai dah teruk la, at least 6 bulan sekali kena tukar botol tu
puting susu plak doktor kata kalo leh 2 bulan sekali, paling elok tiap2 bulan...
mmg kami amalkan ape yang doktor cakap, sebab susu akan masuk melalui botol ke dalam perut anak kita, nak ke benda yang tercemar & tidak elok masuk dalam perut anak kita...

lagi satu, kalo botol susu BPA ni, kita basuh pakai berus botol kan
kalo dah tiap2 harus gosok dengan berus, lama2 botol tu akan tercalar dibahagian dalamnya
betul tak?so doktor suggest at least 6 bulan je guna...
mamy tak tau la betul ke tak hakikat ni, tapi ini ape yang kami dengar time ceramah b4 this....
that why the best BOTOL KACA, tapi untuk botol Spill Cup mmg tak de yang kaca
semua jenis plastik punyer..

so ari tu beli satu botol baru untuk anak dara ni setelah botol susu lama berusia 6 bulan...


kali ni try Munchkin plak...
sudah pastinya Dora menjadi pilihan...


kalo beli 2 murah sikit...
beli satu RM40.90


mula2 ingat nak beli yang biasa je, tapi lepas promoter tu cakap botol yang ni tahan air panas sikit, kiranya cam thermos la...panas leh tahan lama sikit...then ada getah penahan dalamnya
kalo tonggeng mmg tak kan tumpah punyer
cuma yang mamy tak suka sbb tak de penutup k..
ada 2 jenis botol camni...


kami mmg tak pernah suggest STOP kan susu untuk balqis
now dah nampak balqis mula kurang minum susu
that why kami guna pelbagai cara untuk soh balqis minum susu...
beli botol shantek sikit, so balqis nak la minum susu
kalo kat taska sehari 2 kali, now kat rumah time b4 tido balqis minum susu
kalo time cuti mmg galak la anak dara ni nyusu...

kalo leh nak balqis minum susu sampai besaq
biarlah kami kopak sikit untuk belanja susu Enfakid A+ balqis every month 2 tin
janji dapat berikan yang terbaik untuk perkembangan otak & minda anak....

p/s anak kengkawan still minum susu lagik tak?
p/s balqis complain dia tak leh nak gigit botol susu ni sbb keras, ha ha ha mmg mamy cari yang tak leh gigit k...

11 comments:

Nieyl said...

Hmmm..comey-comey botol balqis mama beli yea...

syawalsimpsons said...

mmm...sue pon mmg amalkan...

ct rahani said...

comel botol baru balqis.. :)

anak sy aidil masih menyusu botol.. lum betul2 usaha nak stop dr berbotol.. biar je kot janji dia nak minum susu.. maybe semakin membesar dia malu la nk berbotol.. :)

Zura@Iwan said...

betui kan...btl ss mmg kena tukar..then yg penting puting tu...

dlm plan nk beli puting irfan nieh...puting dia dh pecah..sbb asik geget jek..hehe..

Nana said...

mia mng xmnm susu dah mcm2 dia makan
tp kdg dia ada minta susu
mmg ada je stok susu tp lambat nak abes

kayyana said...

bgus jugak kalau kite trained anak tak minum botol susu since 3 tahun kan.. ish.. kene latih danish la gini

Masya said...

anak sy dah 4 tahun tp minum susu dalam botol lagi.. tgh cuba nak ajar dia guna btl ade strow pulak...

mummY daniSha said...

danisha still guna botol..pena try bg susu mcm balqis punye jenis avent tp die x nak jugak..so dr x minum susu,bg jela kan...sebulan still 4 tin lg huuuu..

mummY daniSha said...

danisha still guna botol..pena try bg susu mcm balqis punye jenis avent tp die x nak jugak..so dr x minum susu,bg jela kan...sebulan still 4 tin lg huuuu..

Mohd Fitri said...

Kat mane nk Bali botol Ni?

Mohd Fitri said...

Dekat mane nk Beli botol 2?

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.