Followers

Monday, November 19, 2012

♥ Kronologi Admitted Balqis @ Tropicana Medical Centre - Part 1 ♥

Salam Semua....Alhamdulillah Balqis dah sihat sepenuhnya
mamy mmg rasa lega & bersyukur sangat2...
ari ni nak citer kronologi admitted balqis
siap ada kronologi k...saje2 tulis untuk tatapan balqis masa akan datang

Balqis start demam ari Selasa 2 minggu lepas...
kami dah bawak pi klinik & cam biasa doktor bagi ubat demam & ubat antibiotik
time tu balqis batuk tak teruk sangat la..
then kami bergilir2 amik cuti untuk jaga balqis
sbb tak berani nak hantar balqis ke taska since dia mmg x sht lg.....

then masuk ari ke 4 still demam lagik dgn suhu yg tak menentu....kalo blah pagi suhu mmg cecah sampai 40...balqis plak jenis kalo sakit mmg tak bagitau...suka menanggung sendiri...
dah habis ikhtiar ubat demam dah habis 2 botol & ubat antibiotik yg kuat pun dah habis sebotol
akhirnya kami wat keputusan untuk admittedkan balqis ke hospital
since Tropicana Medical Centre sepital paling hampir so we all refer situ je
time sampai sepital terus ke A&E Accident & emergency
dah 2 kali balqis admitted so dah ada pengalaman camne nak wat

soo dari A&E doktor terus wat check up untuk kuarkan medical report nak fax ke Insuran
balqis warded pkai insuran company.....jimat our personal insuran...


ni gamb time b4 admitted time dah siap2 nak bawak balqis pi sepital


b4 ke A&E pihak sepital soh kami ke bilik doktor dulu untuk wat check up
tapi memandangkan waktu jumpa doktor dah nak tamat so we all terus ke A&E semula...


lepas doktor kuarkan medical report then insuran cover so we all terus ditolak ke warded yg kitorang pilih...mula2 deme nak masukkan ke ward 5 katil
tapi Alhamdulillah last minit ada bilik kosong untuk satu katil...
time ni balqis dah batuk teruk sangat, so we all tak nak ganggu patient lain
rege bilik 1 katil RM200 semalam...
5 katil RM70

masa kat A&E doktor wat XRay untuk tau punca sebanr demam balqis susah nak baik
mula2 ingatkan suspek Influenza...doktor amik darah untuk check
tapi lepas keputusan Xray baru dapat tau balqis kena
"Lung Infection"
balqis mmg selalu senang kena Lung Infection ni...
kena blah kiri...mmg nampak perbezaan paru2 blah kanan & kiri
time tu mamy dah nangis bila dgr doktor cakap camtu...

gambar ni time after balqis Drip...
ni la saat2 yang paling tak leh tahan sbb balqis merauung2 cakap sakit time nak cucuk jarum kat tangan
tangan balqis kan tecik moelh then jenis susah nak cari urat....tu yang susah...


muka budak yang borink kena admitted....


time ni balqis mmg lemah sesangat2
asyik nangis je....suhu pun masih sama turun naik...


ni time 2nd day...nenyak tido sbb makan ubat batuk...
time ni suhu demam dah turun sikit2


hari ke3 tido nenyak...time ni dah tak demam...
cuma batuk masih teruk...doktor soh stay sbb nak monitor batuk balqis
jenuh jugak la kami bermalam kat sepital...
tapi Alhamdulillah sepitalnya amat selesa...mmg puas hati la....


sambung next entry k....


12 comments:

mummy_ayu said...

ala siannya...memang tak suka tgk anak tak sihat, kita risau sgt...

MrS. F!zA said...

sian balqis..kerap jgk admit kan.. insyaallah besar sok hlg skit2 time kcik ni..

Adlin ✿ Mama Of 3K ✿ said...

sian dia ..selalu sangat kuar masuk spital ..pas ni kena take care yea ..

Nafira usof said...

huhuhu.. kesiannye.. moga balqis cepat sembuh..

Eliss Mie said...

musim skang ni. hari jumaat hr tu eliss el, nuha demam dan batuk tiba2.memang sedih tengok diorang yang cargas selalunya ni sakit2 kan.

AyuArjuna BiGoshh said...

moga balqis betul sihat dan ceria selepas ni :)

atty's said...

sian balqis..semoga balqis terus sihat lepas ni ye..

Mama Mya said...



Kesian tengok Balqis, teringat sebelum puasa hari tue, anak sulung saya - Batrisya pun kena tahan wad sbb kes yg sama, mula2 demam, ingatkan demam biasa tapi nak masuk 2 minggu demam tak elok2. bawak Klinik cek darah ingtkan kena Demam Denggi tapi result darah clear. Klinik refer hospital. buat X-ray baru tau paru2 problem 8 hari duduk kat hospital. sampai kena masuk "SDH" sekolah dalam hospital.
Alhamdullillah sekarang dah ok. cuma kena follou up sebulan sekali.
pastue kena selalu pantau, kalau demam sikit jer mst kena cepat2 refer hospital.

PinkUmmi said...

Semoga Balqis cepat sembuh...memang kena berjaga jaga la lpas nih kan...

PinkUmmi said...

done colgate

mamalieyna said...

Alhamdulillah sihat dh balqis, asyik2 dgr kena warded je..sian dia...hope kekal sihat ye pasni.kalau tak sihat pun, takmau la smpai admitted lg..huu

Zie said...

moga cepat sembuh...kesiannya demam panas memang membimbangkan...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.