Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Monday, April 30, 2012

♥ Selamat Hari Lahir Sayang - Errrkkk...Lain Dari Yang Lain.....♥

ada sape2 pernah dapat sebijik durian untuk menggantikan sejambak bunga?...
ada sape2 mau try?

♥ Jom Cari Yang Tersembunyi - Errrkkk.........♥

cuba tengok betul2 ape yang mengerikan kat dalam gambo tu?
kalo kat tempat kengkawan, time banjir pernha jumpa tak yang macam dalam gambo tu?
serius seriau & ngeri k....

p/s selamba je orang tu nengok ek...

♥ E filing LHDN Malaysia – Cukai Pendapatan - Dah Buat Ke? ♥


Sistem e filing LHDN Malaysia melibatkan borang cukai tahun taksiran 2011 sudahpun dilancarkan bermula 1 Mac 2012 yang lalu. Sehinggakan ada yang sibuk bekerja dengan urusan masing-masing sampai masih tak sedar akan keperluan membayar cukai pendapatan pada waktu sekarang ini.
Kalau dahulu pembayar cukai kena beratur panjang untuk mengisi borang, sekarang ini :
  • LHDN Malaysia dah pun sediakan sistem e filing LHDN(secara online). Lebih mudah!!
  • Terbaru LHDN Malaysia untuk tahun ini, buat pertama kalinya menyediakan kemudahan pengemukaan borang nyata Cukai Pendapatan Individu bagi pemastautin yang tidak menjalankan perniagaan (BE) melalui platform di peranti mudah alih.
e Filing LHDN Malaysia (Cukai Pendapatan ) – Pertama Kali Guna Sistem eFiling?
Jikalau anda baru pertama kali menggunakan sistem e filing LHDN Malaysia ini, apa yang perlu anda lakukan ialah membuat permohonan nombor PIN melalui e-mel pin@hasil.gov.my, sila gunakan alamat e-mel sendiri pemohon dan setiap permohonan perlu disertakan dengan :
  1. No.Rujukan Cukai
  2. Alamat terkini
  3. Salinan MyKad (muka depan dan belakang)
  4. No telefon
Ataupun anda boleh juga pergi sendiri ke pejabat LHDN bagi mendapat nombor pin untuki akses masuk ke sistem e filing LHDN Malaysia. Manakala pembayar cukai yang pernah menggunakan e-Filling boleh terus menyediakan :
  1. Nombor rujukan cukai pendapatan dan nombor pin
  2. Menyediakan dokumen penting seperti penyata gaji daripada majikan iaitu borang EA atau EC 
  3. Menyediakan segala resit dan dokumen penting untuk mendapat pelepasan cukai sebelum memasukkan data-data ke dalam e-Filling
  4. Tetapi, pembayar cukai seperti anda tidak perlu menghantar borang EA atau EC, resit premium insurans, resit pembelian buku atau perubatan.
  5. Dokumen sokongan berkenaan perlu disimpan selama tujuh tahun untuk memudahkan LHDN menyemak sama ada tuntutan itu adalah benar. Atau seelok-eloknya sehingga 12 tahun lamanya

 e Filing LHDN Malaysia (Cukai Pendapatan ) – Pertama Kali Guna Sistem eFiling

Kemudian setelah anda berjaya mendapatkan no PIN tersebut, anda perlu :
  1. Tentukan anda pembayar cukai daripada kelompok yang mana satu. Samada (gaji/peniaga) ?
  2. Akses masuk ke laman web e filing LHDN
  3. Pilih kelas anda. Samada anda – Be (gaji) ataupun B jika anda berniaga
  4. Jika anda penerima gaji pastikan kesahihan jumlah gaji anda sebelum masuk ke e-filing
  5. Jika anda peniaga (B) pastikan penyata akaun untung rugi dan Kunci kira-kira tersedia lebih awal sebelum masuk ke e filing LHDN Malaysia. Pastikan anda buat semakan melalui mana-mana akauntan terlebih dahulu, untuk membuat semakan sebelum akses masuk ke laman e filing LHDN Malaysia
Selalunya denda kerana terlewat/tidak menghantarkan borang ‘cukai pendapatan’ adalah sebanyak RM 200. Tarikh terakhir untuk menghantarnya, adalah pada 30 April 2012 ini.

Harap dielakkan untuk menunggu saat-saat akhir, barulah hendak bertindak untuk mengisinya. Akhirnya nanti apabila server e filing LHDN Malaysia“hang” anda juga yang akan berhadapan dengan masalah. Sementara keadaan masih lagi “terkawal” inilah, anda gunakan kesempatan dengan sebaiknya.
Kalau tahun lepas kutipan cukai pendapatan yang berjaya dikumpulkan oleh pihak LHDN Malaysia hampir 27 peratus lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya bersamaan RM109.7 bilion. Kami jangkakan dengan peningkatan gaji terutamanya melibatkan kakitangan awam melalui skim SBPA kelak, bakal meningkatkan lagi pendapatan LHDN pada jumlah terkumpul pada tahun hadapannya. Mungkin?
p/s Kami Alhamdulillah dah buat, then dapat refund semula....syukur kira rezeki jugak tu...kwngkawan dah submit ke belum?

Sunday, April 29, 2012

♥ Foto Pernikahan Fasha & Jejai ♥













Friday, April 27, 2012

♥ Tambang teksi RM459 untuk perjalanan 3km ♥


KUALA LUMPUR – Dua pemandu teksi didenda antara RM400 hingga RM1,000 oleh Mahkamah Majistret di sini selepas mengaku bersalah menuntut bayaran tambang melebihi kadar yang ditetapkan semalam.

J. Elanggo, 30, pemandu teksi eksekutif, didenda RM1,000 atau sebulan penjara jika gagal membayar denda itu kerana menuntut kadar tambang melebihi yang ditetapkan iaitu sebanyak RM459.20 daripada dua pelancong Britain berbanding kadar yang ditunjukkan di meter teksi sebanyak RM8 iaitu lebihan RM451.20.

Elanggo didakwa melakukan kesalahan itu di Jalan Imbi berhadapan Hotel Dorsett Regency di sini pada 1.59 petang, 8 Februari lepas setelah membawa pelancong berkenaan dari KLCC.-kosmo
p/s perh mahalnya tambang....betul2 mark up ni...kengkawan pernah kena camni tak?

♥ Perbezaan AP dan ORI~ ♥




Assalamualaikum..

Ramai diantara kita yang xtahu ape perbezaan antara Ap set dan original set. dari segi waranty ke, buatan cina ke, xde sirim ke. Ape yang mereka tahu, handphone Ap adalah handphone yg kurang waranty.

Ap Set:handphone Ap set ialah hp yg mane komponen-kompenan hp seperti skrin, bateri, ic, board dan sebagainya dibawa masuk secara tercerai satu persatu oleh syarikat handphone berdaftar lalu dipasang di malaysia. Tetapi, barang-barangnya masih lagi original cuma perbezaannya dipasang di Malaysia. Tentang jaminan/warranty pula diberi oleh pekedai tempat hp itu dibeli dan hanya terhadap kedai itu. oleh yang demikian, hp Ap set adalah murah berbanding hp Original set disebabkan oleh ketiadaan duti import dan cukai serta warranty dari jenama tersebut.

Original Set:hp Original set ini dibawa masuk 'sebiji-sebiji' tanpa menceraikan setiap komponen itu. Lalu ia akan dikenakan duti import oleh kastam. Namun, warrantynya adlah seluruh malaysia dan boleh membaiki hp itu ke mana-mana syarikat handphone yang berdaftar. oleh yang demikian, Handphone Original set adlah lebih mahal berbanding dengan Ap set.

p/s- kebanyakkan pekedai di luar sana hanya menjual handphone Ap set kerana kosnya lebih murah berbanding dengan kos original. Namun, berhati-hati apabila membeli handphone di luar sana agar tidak membeli handphone RE-COND.

sumber : hensetmurah

♥ Crocs Off Season Clearance Sale.....♥


26 April – 6 May 2012

Crocs Off Season Clearance Sale

Off Season Clearance Sale happening at
Tropicana City Mall for 2 weeks!
Buy 2 pairs for only RM100!
Time
10am – 10pm
Location (603 7726 6620)
Crocs Outlet
Tropicana City Mall
Lot L1-42
1st Floor

♥ The Chicken Rice Shop - Bukan sekadar Nasi Ayam ♥

Selamat pagi semua, salam jumaat ari li last day keje so mesti semua bersemangatkan...
so ari ni nak citer pasal makan2 lagik....pagi2 mau kasi terliur semua orang....
makan2 untuk 3 orang punyer
2 nasi ayam roasted
1 nasi ayam curry
the curry...papa suka ni katanya sedap...rasa cam rendang pun ada...rendang kari kot..
erk...banyaknya minyak untuk orang kurus leh la makan....
udang ni bukan resepi TCRS ye, tapi mama goreng sendiri
since papa tak berapa suka makan ayam...
so papa amik kuar curry then makan dengan udang..
nasi ayam roasted...kalo kat luar RM4.50 camtu je...kalo kat TCRS mahal sikit laek...
asyu kata nasinya cam terlemak sangat plak....cepat kenyang + muak sikit..
taugeh

mama tau ni taugeh je...tapi tak tau ape nama menunya...
ni nasi ayamnya...lupa pesan nak bahagian tight....sekali dapat isi da...muak tol nak ngabiskannya
ni dia punyer dessert PAI TEE....intikan sayur2 gitu...



menu malam tadi....kekenyangan makan...
totally ok la tak le sedap sangat...Alhamdulilah rezeki jugakkan.....
dah nak ngabiskan kad Touch N Go tu....sayang plak kalo tak pakai
so ape laie swap la kat Chicken Rice Shop....

p/s Mood sedey something happen...rasa cam retis plak biler ada pihak yang cuba utk menyelidik & mengekplotasikan kehidupan mama.....hu...hu....hu....

♥ Metrojaya Carnival Sale.....♥


27 April – 1 May 2012

Metrojaya Carnival Sale

Save Up to 70%!

Metrojaya, A World Full of Surprises.
Products Offered
Cosmetics
Fragrances
Ladies’ Apparels
Men’s Apparels
Kids Apparels
Handbags
Footwear
Home Essentials
and many more!
Time
11am – 9pm
Location
Bukit Jalil National Sports Complex
Dewan Sri Putra
Info
FREE RM30 Metrojaya Gift Voucher when you spend RM300 and above
in a single receipt with your Maybank Credit Card.

Thursday, April 26, 2012

♥ Cinta Beralih Arah - Avent to MAM.....♥

Susu, balqis untill now memang masih minum susu lagik...
kami tak akan berhentikan susu sampai balqis sendiri yang tak nak
kalo leh nak sampai dia besaq....sebab EnfaKid A+ kan leh minum sampai umur dewasa cam kita ni
so papa & mama dah setuju untuk tak stop kan susu anak dara ni
cuma kami telah berjaya pisahkan botol susu dari balqis since dia dah school ni...
now balqis dah umur 5 tahun k...
mama memang peminat setia AVENT...
balqis dari tecik memang pakai botol Avent ni
pernah gak try tukar, tapi tak menepati citarasa...so berbalik semula kepada Avent...
then time balqis dah start school, kami tukar botol susu dia trainer Cup.... 


mula2 nak beli yang Avent ni...tapi cupnya tak menepati citarasa...
sebab jenis cup lubang besaq, so susah nak minum bila time baring..


then mama terbeli yang tommie tippie punyer
time nak beli tu mama tanya sales girl tu, cup dia jenis puting atau yang cup keras
then budak tu kata yang keras...tapi lepas balik rumah rupanya2 puting punyer...
haish....rasa geram pun ada...tapi dah beli nak wat camne...
then misi mencari pun diteruskan.....
after that mama terbekenan plak dengan


MAM punyer brand, trainer Cup....
cam biasa balqis peminat pink, so beli warna pink
then satu lagik warna hijau untuk kat daycare...
cup yang ni sangat bagus sebab flow airnya kita leh laras...
dia ada getah kat dalam tu untuk laras air bagi perlahan
then kalo bukak getah tu air flow air akan laju...
esok mama tunjuk ek.....tak sempat nak snap2, semua gambo mama google je....

so balqis pun suka pakau trainer Cup ni...
ni bukan jenis puting, tapi yang jenis keras...so no more to puting k....

http://www.mybbstore.com/

mama kalo shopping barang2 keperluan balqis like Botol
mama suka pi MyBBStore...kat Kota Damansara ada satu kedai dia...
cam terpukau kalo pi situ, banyak barang2 untuk baby & kids....
leh beli secara online jugak k...tapi mama tak pernah try la since dekat dgn rumah lebey baik pi kedai terus
lagipun MyBBStore selalu gak wat sale...memang berbaloi2
selalunya mama akan survey online dulu, comapre dengan Jusco then kalo lagi murah mama akan beli kat MyBBStore...

p/s balqis masih menyusu, cuma dah kurang kerap, sebab dia dah banyak makan...so susu time nak tido atau time dia dahaga je....
p/s anak kengkawan minum susu lagik tak?

♥ VS Suami & Isteri...... ♥

Morning semua....citer pasal our family...
Mama bersyukur sangat2 sebab dapat Husband yang betul2 memahami
b4 kahwin kami memang bersependapat...if mama keje then keje rumah kami wat sama2
like tolong menolong la...papa paling suka basuh kain, sidai kain & mop rumah
bab masak, lipat kain & vacum rumah mama wat....
kalo mama tengah masak, papa kena layan balqis...mandikan balqis, wat susu balqis...
then after mama masak, papa tolong hidangkan....
sebab sama2 penat, so kalo sama2 wat keje tak de la rasa penat sangatkan...
berat sama dipikul, ringan sama dijinjing.....

Ingat lagik time balqis kecik dulu, papa betul2 membantu
sebab balqis jenis yang suka tido siang, then malam2 susah nak tido & meragam...
so kami sama2 jaga balqis, papa jadi tukang wat susu & tukar diaper
kami jaga bergilir2....
rasa bertuah sangat2 dapat suami cam papa...

semua perasaan ni timbul biler mama dengar citer orang lain pasal hubbynya tak ringan tulang...
jenis tak membantu....anak2 pun tak nak jaga
kalo bab tolong keje rumah ni lagi la tak membantu langsung...
sampai ada kawan mama tu rasa menyesal kahwin, sebab hubbynya kurang sangat2 membantu...

tak semua lelaki rajin membantukan, tapi kalo dapat yang bertimbang rasa tu Alhamdulillah lah...

kengkawan camne?sama jugak ke cam mama....saling membantu......


♥ Luxury Handbag Sale ♥

27 April 2012

Luxury Handbag  Sale

Brands Offered
Coach
Prada
Gucci
LongChamp
Ferragamo
Balenciaga
Bottega
Burberry
Miu Miu
and more
Time
11am – 4pm
Location (6012 622 9361)
Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
KL Central
Level 10
Bilik Enggang
Menara SSM KL Sentral

Wednesday, April 25, 2012

♥ Menu Sarapan Pagi..... ♥

Selamat Pagi semua....entry panas lagi ni, baru je sarapan pagi...erk...kenyang Alhamdulillah
now everyday mama masak nasi goreng bawak bekal...
mama with astu balqis together2 bawak bekal
kol 5.15 pagi asyu balqis bangun masak nasi, then kol 6pg mama plak bangun masak nasi...
tapi yang simple2 je la, semua bahan dah siap2 potong blah malamnya....

 ada nasi goreng, roti & Buah....tapi bukan makan sekali semua...
 nasi goreng putih....kegemaran ku....kasi taruk cili api sikit...makan time panas2 sedap ni...
 roti butterscotch....untuk makan tengahari...tak payah kuar rehat...
air kosong....pagi2 mama tak berapa suka minum air manis
mama lebey suka minum air kosong je, sehari 2 botol....

p/s ari ni orang keje kerajaan sure happykan, dapat bayaran tunggakan gaji...selamat bershopping U alls...

Tuesday, April 24, 2012

♥ Cable Car Genting VS Cable Car Scary....Erkkk.... ♥

Scary cable car....ada sape2 berani naik?

Mesti ramai yang suka naik cable car kan...then ada gak yang takut naik cable car....
tapi gambo kat atas tu semua cable car yang biasa je...tak kan takut gak kot?...
kalo berani moh naik cable car kat bawah ni



^








^















^


















^




















^
ada berani mau naik?mau luruh semua jantung k...
siap pegang anak lagu tu je....ha ha ha sangat2 berani k...jiwa kental...
ada sape2 mau cuba?

♥ Alhamdulillah.....♥

Alhamdulillah rezeki Nuffnang bertambah....
b4 this cuma 1 BE je, now dah ada 2 lagi BE baru...
hope leh running lama + banyak2...
tak sabo nak cash out ni....

p/s ari2 leh open tenet pun boring jugak kan, dah tak tau nak open ape since kat rumah pun leh open tenet...

Monday, April 23, 2012

♥ Doctor To Be..... ♥






saje je upload gambo anak dara ni, wat kenangan sibuk sangat nak pakai cermin mata kan...
tapi tak de power punyer yang biasa2 je...
ada gaya seorang doktor tak?balqis dah besaq nak jadi doktor katanya.....

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.