Followers

Monday, February 4, 2013

♥ Bila Mamy Berdepan dgn Orang Mulut Celupar - Gold Coast Punyer Citer ♥

Mmg kena mengucap panjang kalo jumpa orang camni...

Citernya bermula begini....
Pagi Ahad dalam kol 7.30pagi, mamy turun ke bawah untuk breakfast, 
mamy pi sorang2 since balqis still zzzzzzz....mamy soh daddy turun dgn balqis
mamy dok satu meja, mamy amik makanan + air dulu
makan2 dulu before daddy turun dgn balqis
then lepas tu mamy nak pi amik makanan lain
so mamy tinggalkan pinggan + cawan kat meja tu....

then lepas mamy datang balik kat meja tu, nampak ada sorang budak dok kat meja tu
mamy pun diam je la, igtkan dia nak tumpang sekali la
sbb meja ada 6 kerusi, kami cuma pkai 3 kerusi je
then lepas tu, datang plak adeq beradeq budak tu, tak lama tu mak nya datang plak
habis penuh satu meja, then dengan nada yang baik mamy bertanya
"kak, ramai lagik ke nak dok kat meja ni, sbb kejap lg hsbd & ank saya turun dok sini"
lepas tu leh plak kakak tu jawab "eh....tadi masa akak datang kat meja ni mmg x da ape2 kat atas meja ni".....
aih....mamy pun pelik, sbb lepas mamy amik makanan 2nd round tu pinggan + cawan mmg still ada kat situ lagik....camne leh plak akak tu kata mmg x da pinggan + cawan kat ats meja tu
then mamy pun tanya kat anak kakak yang dok kat situ yg mmg nampak mamy amik 2nd food tu
"dik tadi masa saya datang pinggan + cawan mmg ada kat sini kan?"
eh eh leh plak budak tu cakap "tak tau"....(tecik2 dah pandai menipu ya)...

then bagi mencari keadilan, mamy tanya kat meja sebelah
then orang kat meja sebelah tu cakap "ha ah mmg awak dok situ tadi"...
ha kan mamy cakap, mmg mamy dok sini tadi
tapi kakak yg dok meja mamy tu still tak puas hati
dia siap cakap "saya tak suka amik meja orang, kalo saya tau ada ornag saya tak dok sini"
then mamy cakap "kak, mmg ada pinggan + cawan tadi, saya tak tipu"
then kakak tu leh plak marah anak dia yang cakap tak tau tadi "ko tak jaga tmpt duduk ek, sampai ornag lain duduk" masyaAllah....
then kakak tadi tu tanya anak dia yang lagi sorang plak
"along, tadi ada ke pinggan & cawan ke kat meja ni"
then anak dia cakap "ha ah mmg ada pinggan & cawan"....
see......mmg sy tak menipu kak...then dia dgn marah2 soh anak2 dia makan cepat2
pehtu kawan dia lalu, then dia cakap dgn kwn dia "like mengumpat la"
konon2 mamy ni amik tempat dia
then kawan dia ajak pi duduk satu meja dgn kawan dia

peh tu kakak tu soh anak2 dia bangun sambil bercakap dgn lantangnya
"jom2 bangun, kita dok tmpt lain, dah tak selera ummi nak makan kat sini"

mengucap panjang mamy, mmg mamy tak lawan balik la
mamy pun  bukan jenis yang suka cari gaduh @ nak lawan balik bila orang cari gaduh
mamy just diam je, tapi orang keliling mmg pandang la bila dia cakap camtu...

ada jugak manusia camni ye
Ibarat "Menegakkan benang yang basah" kalo dah salah tu ngaku je la
mamy bukan nak marah pun kan elok kalo cakap "o ye ke tmpt awak, akak tgk ada pinggan tadi, tp igtkan orang dah habis makan, so akak duduk la"
ni boley plak cam tuduh kita ni menipu & amik tmpt dia....

moral of the story

Jangan sesekali mengajar anak MENIPU ye, tak baik
Betul cakap Betul, Salah cakap salah
jangan suka menegakkan BENANG YANG BASAH....
kan dah malu bila 2 orang saksi cakap mmg pinggan + cawan ada kat situ then mmg mamy dok situ

mamy leh beralah kalo dia nak dok situ, sbb mamy baru makan sensorang kan
tapi bila dia menuduh seolah2 mamy amik tmpt dia, so mamy tak nak beralah la
nak jugak dok situ tunggu sampai daddy turun...
tapi meja mmg dah FULL time tu...

mmg menguji kesabaran bila jumpa Manusia camni....mmg mulut celupar betul
cakap main lepas je padahal sendiri yang salah....

p/s kengkawan pernah jumpa dgn ornag camni tak?
p/s lepas tu terus hilang selera makan then terus naik hotel mamy nangis2 citer kat daddy....(see pelecehnya mamy)

26 comments:

Nieyl said...

sabor je la kan..ish!

iduraz said...

sengalnyer diorang..aishh...manusia mmg mcm2 ragam mummy....eh, kita pon aritu kt sana..check in jumaat, balik sabtu..klo tak, sure jumpa lagi..ngeee

eray said...

Ade jugak perangai macam nie. Manusia mmg rambut je same, hati lain2. Psst rmbut pun ade dah x kaler same.

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Mmg prna jmpa org yg ta ada perasaan mcm tu...malas nak gado just diam diri shj..yg tr pikir sbb ta mo gado n bising..sbb ta mo sama taraf level otak dan perangai org mcm tu....kesabaran d luaran tp dlmn urmmmmm gerammmm sgttt....atleast teda la smpu meletus perang kannnnn

Masya said...

ermm.. macam²lah peragai manusia ni... tak mahulah jumpe buat malu jer... dia yg slh.. salahkan kita pulak... rasanya pernah jugak jumpe tp bukan kes kat meja makan kes lain...

syawalsimpsons said...

kalo sue tu mau kena sembur balik tu....

Anje Mamy Balqis said...

Nieyl: mmg kena banyak2 sabo...

Anje Mamy Balqis said...

iduraz: o ye ker...kita check in ari Sabtu...mmg kena banyak bersabo dgn manusia camni

Anje Mamy Balqis said...

eray: ha ha ha betul2 tu....hati lain2...jenis hati panas ni

Anje Mamy Balqis said...

Qaseh:" betul tu setuju sangat, kita malas nak lawan, tak de gunanya kita jadi cam dia...kita masih waras lagik

Anje Mamy Balqis said...

masya: jenis orang nak tegakkan benang yang basah...kita ni tak reti nak lawan, nangis bila citer kat husband...

Fieda said...

geram lak dgn org cam tu...aishh...dahla tak berbudi bahasa...

Nad MamaZN said...

Kalu kite, dg panas dh muka ni tahan marah..
Mmg ada org camtu..
Sabar je la..itu je yg bezakan kite dgn dia
Btul x??
Kalu kite pun mcm curah minyak atas api, lagi la teruk jadiknya...

Diana said...

ishkkk... apa punya mak lah org tue... patutnya tunjuk lah contoh yg baik kat anak2... ini tak..

Penyabar sungguh yer Mummy Balqis nie... :) Tahniah sbb dapat control Emosi time tue... klu saya.. tak tau lah... boleh ker tidak nak control emosi bila berdepan ngan org yg mcm tue...

Mimi Azirah said...

kalo ikt perangai lame sy memg sy akan lwn balik tp disebabkan sy dh berubah sy akan jd mcm anje..

SyaNa said...

eeeiii kalo kite pn geram
pastu mmg kite jenis x reti nk jawab balik..last2 nangis jek la buat hilang sakit hati

Nafira usof said...

haih~ mintak jauh lah dari jumpe orang2 cam nih.. tak pasal2 bergadoh nanti..

Rose said...

ish2...ade jugak org mcm tu.yg anak pun dh ikut perangai mak.hurm

Nana said...

Klw kita anje mulut mmg cepat menjawab
Dia sound kita sound balik
Hahah

MRS. K said...

aiyo.. orang cam gini pon ada ka?

eima said...

haha ko nangis anje ..seswai ngan nama ...kiki

ololo aku pujuk balik ni pas gelak ...
mmg kuang ajo nama je panggil ummi tak menunjukkan ciri ummi pun... ummi konon muslimah tp hampeh...

klu aku mmg aku gaduh habisan ... kurang ajo ....

juelee said...

huhu org gitu mmg ada di mana2 anje.. tp kite selalu bt dek je, sbb makin dilayan makin menjadi... bior la, sbb kita tahu org lain lagi pandai nilai..

adianiez AIDA said...

kalau aida, da kena da org tu. aida akan sound direct situ jugak. org gitu kena di ajar. agar dia tak kurang ajar dgn org lain later on...

My Love said...

Ya Allah..sabar ajelah..

mama ila said...

alahaiiii...ada jugak org cenggitu ek..huhuhu

Orked said...

sakitnya hati dengar...nasib baik awak jenis penyabar, kalu tak, tau nak cakap la camne nasib makcik tu...

tak berbudi bahasa betul..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.