Followers

Thursday, April 25, 2013

♥ Bahaya Ni ♥

Bahaya? ape yang bahaya?
yang bahayanya adalah "MAGGI"...
bila balqis dah mula belajar makan maggie
dari tecik membesarkan balqis, mmg tak pernah bagi makan maggie
sampai satu tahap, one day balqis nampak asyunya makan maggie
then dia minta sikit, lama2 dah suka plak...
tapi mamy mmg tak suka...


walaupun maggie dia tu takat maggie + kicap...
Kicap best friend balqis, jangan tak tau makan nasi lemak pun dia leh minta kicap...
kalo wat rencah sendiri, slalunya dia tak nak, sbb dia peminat tegar "si Kicap"...


mamy watkan maggie untuk balqis mmg tak letak langsung perencahnya
perencahnya dah mmg tak bagus....maggie tu pun kalo tak silap mamy mmg tak bagus untuk kesihatan jugak...


kalo boley mmg elakkan bila balqis sibuk nak makan maggie
mamy suka bagi makan coco crunch, honey star @ minum air coklet dutch lady dari makan maggie
dulu ada jugak la stok maggie, now sejak balqis dah belajar makan maggie
tak de stok maggie kat rumah dah, kalo dia nampak ari2 pun nak...

tapi balqis Alhamdulillah sbb mmg tak minum air bikarbonat aka "air gas"
mmg dari tecik tak ajar, sampai la ni mmg dia tak minum
kalo pi makan fast food, mmg kena bawak air kotak dutch lady untuk dia 
kalo tak beli air milo je, balqis kalo minum air gas dia cakap air tu pedas...ha ha ha...mmg lawok...
tapi bagus untuk kesihatan...kalo leh hindarkan sampai dah besaq nanti k...

now byk makanan yang boley memudaratkan kesihatan
banyak penyakit2 yang disebabkan oleh faktor pemakanan...
nak kawal 100% pun tak boley, cuma kalo boleh elakkan....

15 comments:

Mooniqueen said...

kadang2 dia tengok orang tu yang dia terikut.. Anak MQ pun siap mintak nak megi... tapi once a while je la..tapi mmg tak guna perencah megi tu..tumis sendiri je...

Masya said...

itulah anak sy pun dah pandai mintak maggie goreng yg segera tu jenama sedap.. sebab nampak iklan, sebab pernah makan kat rumah sepupu dia.. sebab kat kg adk masak bg dia rasa.. mmg kene sorok stok x boleh letak kat laci lagi..

mamaRIFQY said...

Rifqy pon tak suke minum air gas! ikut naa..sbb na pon mmg xminum air gas

Nafisa81 said...

bagusnya mami balqis..

Sidratul Muntaha said...

maggi kosong tu takper
jg buh perencah
sbb seme bedna noodles ni buat dari tepung jugak
samam mcm spagetti
kena tgk jugak tepung ape dia buat
semolina ke..
yg buat amggi ni tak elok sbb perencah dia je
buh kicap oklah tu anej
kami slelau klu stok mee kuning abis or stok mee hooon abis pun buat sup ayam lepas tu rendam maggi ni
aqil pun mmg tak suke rencah maggi e tu
tapi xkisah klu ade mee
janji dapat mkn mee

Nad MamaZN said...

Bagus la balqis ni..

Afne said...

bdk2 suka maggi kan maybe tgk bungkusannya mcm jajan gitu. afne klu anak2 teringin mkn mmg afne buat sendiri rencah dgn bawang potong. air rebus mee tu pn afne buang ganti dgn air baru.

aanie said...

anak sy kalo tgk iklan maggi, nti dia mintak la...geram je...

Adlin Mohamad said...

sama la ngan kyra anje ...kat umah mmg xde megi tp bila kedai mamak dia leh order megi ..

Tihara said...

orang kata perencah dia boleh matikan rumput..eloklah jangan bagi makan selalu kan :)

Salina@IbuAqil said...

Aqil pn suka maggie..
Mmg x bleh beli paket maggie letak rumah..
Dia nampak dia nak..
Kalo x nampak x per..
Balqish ok gak makan ngn kicap je..
Aqil nak kuah dgn perencah dia skali..
Aishhhhh x elok sggh..

Nana said...

sama la mmg xbli stok magee
nnt kang ari2 mia minta
skali skala xpe la nk rs kan

JaSSNaNi said...

budak2 skrg ni mmg pandai dah nak order2...

Kakizan Omar said...

memang kan.. tapi kadang tu bile anak dah besar .. diorang order jer.. kita yang nak melarang pun serba salah.. ish ish ish... maggi..maggi.. akak pun suka jer..:D

adianiez AIDA said...

anak dara aida suka sgt maggi kari!

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.