Followers

Monday, May 27, 2013

♥ Buang Yang Keruh Amik Yang Jernih ♥

3 hari cuti, selama 3 hari jugak berfikir...adakah betul keputusan mamy nak privatekan blog?
lalu datang seorang blogger yg bergelar "sifu" bagi saya
sbb saya mengenali beliau sejak mula saya aktif berblog & byk yang sy blajar dari beliau
beliau banyak menasihatkan saya, supaya tidak cepat mengalah
sebaliknya memaafkan & melupakan segala apa yang telah terjadi...

saya sbgai manusia biasa, akui mmg agak sukar untuk saya lupakan semua yg terjadi...
tapi tidak salah saya sebagai manusia biasa memaafkan seseorang itu atas ape yang terjadi...
mmg susah kita nak puaskan hati semua orang
sbb bukan semua orang suka ape yang kita tulis & kongsikan
sama jugak dengan orang yang berkarya menulis novel & artikal
bukan semua orang suka membacanya, ada jugak yang mencemuh....
tapi mereka teruskan juga untuk berkarya selagi masih ada pihak yang menerima....

Walaupun saya tak tau kenapa ada yang tak puas hati @ tak suka
disini saya memohon Sejuta Kemaafan seandainya selama saya berblog
entry saya ada mengundang rasa marah, tak puas hati & mengecilkan hati sape2
sesungguhnya susah untuk saya memuaskan hati semua orang
sbb saya tak tau ape yang orang suka & tak suka pasal entry saya ni...

Saya menulis lebey kepada untuk kenangan saya sekuarga
bukan niat nak riak, menunjuk2 atau sebagainya....
saya dah pun memaafkan individu berkenaan....
mungkin ada salah saya dimasa lampau, sehingga terjadinya perkara sebegini kepada saya...
saya tak nak bergaduh, atau bermasam muka dengan individu berkenaan
sbb bila saya dah sakit hati sgt2, lama2 saya akan jadi benci pada individu berkenaan
oleh itu, sebelum ianya bertukar menjadi benci lebey elok rasanya saya bersihkan hati & memaafkan individu berkenaan...dan saya jugak mengharapkan perkara yang sama kepada semua pembaca berkenaan, sape lah saya untuk menilai anda semua & sapa lah saya untuk menjatuhkan hukum keatas orang lain, sesungguhnya kita makin lama makin dewasa
harus berfikiran matang, harus menjaga setiap2 kata2 & penulisan kita
kadang2 melalui penulisan jugak boley mengguris hati orang lain....

Saya minta maaf ye kepada anda diluar sana, saya tau masih ramai lagik yg menyokong & memberi semangat untuk saya terus mengabadikan kenangan kami sekuarga diblog saya ni...
mohon sangat2 jgn la ada sape2 yang prejudis terhadap setiap ape jua yang ingin saya kongsikan...



p/s harap lepas ni tak de lagik sape2 yang prejudis dgn blog saya, hanya daddy tempat mengadu sampai daddy pun dah tak larat nak dengar, that why daddy suruh privatekan blog, kalo banyak sangat masalah yang timbul.....tapi jauh disudut hati sy sygkn blog saya....hanya inilah diari yang melengkapkan hidup saya bersama insan tersayang....

13 comments:

Nad MamaZN said...

Meminta maaf dan beri kemaafan..
Itu la sebaik-baiknya..
Walau perit kan...
Takpe, ada hikmah disebaliknya tu nnt...

Mimi Azirah said...

Sabar la anje...bkn seng nak puaskan semua ati org...kte xcri psl org yg akn cri psl...kuatkan smgt n jgn mudah mengalah.just ignore what the hater said...

syawalsimpsons said...

bukan mudah untuk puaskan hati semua org kan...kan..abaikan dorang..kalo rasa nak baca, dorang baca, kalo rasa marah, tak suke, better tak yah baca,.pada sue ok je...tu semua kenangan...nak riak ke apa...pada sue, tu hak memasing kan...tapi sue tak rasa anje macam tu...bukan semua org boleh dengar luahan hati atau rasa kiter kan...walaupun ada yg tersayang di sisi kan...at least ada kat blog ni, boleh la lega sikit, tu pon kena cover2 kan, sebab nak jaga banyak pihak...kan...tapi hati kiter tak siapa yang jaga kan...tak pe la anje, abaikan

Nieyl said...

Bykkan bersabar yea...

Masya said...

mmg manusi ni mudahnya ada perasaan irihatikan, biarlah mamy .. apapun pandangan org lain tu .. harap mamy ... teruskan jer menulis..

mummy_ayu said...

Biasa la tu...susah nak puaskan hati semua pihak...

Adlin Mohamad said...

haiiii xpaham la..blog kan like diari kita ..cerota tentang hal kita keluarga kita kenapa ada yg nk jels x puas hati ..biarlah org x suka anje yg penting ni coretan hidup kita tuk kita share pada anak cucu kita suatu hari nnt .. yg mana baik kita share sama2 kan ..sabar je la x payah la nk private kan blog ..

JaSSNaNi said...

mama balqis.. harap2 masih ada sinar dan harapan untuk berblog ye..
buang yang keruh dan amik yang jernih...

Chekgu Azrine said...

semoga bertabah..

Alycia said...

salam. alycia xtau pasal apa anje nk berhenti berblog.. tau2 dh nak privatekan blog aje.. ye, kita mmg susah nak puaskan hati semua orang kan. yup, memaafkan adalah sebaiknya..

zarena heeney said...

bagus la klu anje dah buat keputusan begitu

Zura@Iwan said...

hrp anje ok dh lps ni k...

tenangkan hati dgn memaafkan dn melupakan perkara yg lepas..insyaAllah lega rasa nnti .

sama la mcm sy anje...blog sy tu kurang dh update..hehe.

Orked said...

btl tu anje..bukan sng nak puaskan ati manusia..

tapi ape pn kite suka baca blog anje..lagi2 tgk baju balqis..bile nk upload pic abju ni..x sabar nk order

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.