Followers

Wednesday, June 12, 2013

♥ Bekalan Untuk Suami Isteri ♥

Gigih seorang isteri memasak pagi2 buta....
pewit....puji diri sendiri nampak...
Alkisah, mamy mmg slalu bawak bekal pi keje...kecuali ari jumaat je la
now daddy pun join sekaki nak bawak bekal katanya
sbb malas nak kuar pi kedai....kalo mamy masakkan leh la daddy bawak...

rasa nak nangis uol....
suami request nak makan masakan air tangan isteri kat tmpt keje...
slalu masak kat rumah je kan....
so gigih la si isteri bangun kol 5.30pagi main masak2 kat dapur
pung pang pung pang, campak itu ini
goreng ikan, masak gulai then masak nasi....

bahan2 biasanya mamy dah siap2kan blah malam...
so tak de kalut sangat pagi2 tu...


today our menu......lala masak lemak cili api kurang lemak.....


ikan goreng kasih sayang....
dah tak rupa ikan sbb garing sangat...


Tada.....hasilnya lepas acara masak2 siap....
bekal oren daddy punyer, nasi kasi up sikit
then lagi satu mamy punyer
masak lemak letak dalam plastik, takut tumpah k...
epal sebijik sorang....


kasi close up sikit....
mamy kalo masak blah pagi rasanya dalam 15minit leh siap
pompan kan 10 keje leh wat dalam satu masa
sape setuju sila komen?


sambil goreng ikan leh iron baju,
sambil masak gulai leh masak nasi...
semua sambil2, last2 siap jugak....

kalo dah daddy pun join acara bawak bekal
makanya tak de menu berlaukkan Ayam + Daging
sbb daddy kureng suka ayam then mmg tak makan daging....

rajin tak iols masak?....
semalam mamy wat sambal ikan....balik rumah wat spot check tengok bekal daddy
licin...mmg habis daddy makan....

esok pencen masak2 sbb daddy pi outstation 2 hari....

p/s rasa bahagia sebab suami sudi bawak bekal isteri masak dipagi hari.....

20 comments:

syawalsimpsons said...

lama sue ngan en asbeen tak bawak bekal

inazamri said...

pagi2 mmg masak tapi jrg bawak bekal.masak utk anak2 balik sklh.bekal tu kdg2 sgt

Chekgu Azrine said...

Rajin betul..istri solehah..bagus sgt..

Masya said...

lama dah tak bawak bekal, kalau sempat buat nasi goreng pagi hari pun dah cukup cepatlah bangun pagi tu hihihihihi... kalau bwk bekal ni mmg jimatkan..

Cynful Pleasure said...

memang bagus kalo suami nak bawak bekal.. dulu ofis lama, suami suami kalian malu nak bawak bekal.. asal nak keluar makan sambil cuci mata je.. wuaahakkaakak...

Adlin Mohamad said...

tu dia bawa bekal ..laki kita suh bawa bekal malu pastu dia kata hari2 opis ada makan free ..yo lah tu kan hehehe

Sidratul Muntaha said...

dulu rajin jugak bwk bekal tuk org umah
tpi since dia kate mcm takde ms nk mkn due keje repair keta tak tentu masa..
trus tak buatkan
akan tetapi
klu msk di rumah.
mmg naisk tu kena msk extra
smpai ke subuh dia layan mkn.

Maria Firdz said...

huhu.. mmg lemau nk bgun pagi.. kdg2 en.somi bwk gak bekal, tapi msk siap2 malamnya,.. huhu

emy/mamasuri said...

oloh2..sweet isteri masak bekal suami..sy ni pagi2 bt bubur tuk anak dara no 2 jer..kdg2 tpk gak nak bawak bekal..tp huhuhu

Nieyl said...

lala tuh feberet nieyl tuh...tergugat la lak..mcm nak wat jer esok...mentang2 ar esok cuti...hihihi~

Suliana said...

rajinnya anje.. kita pagi payah sikit lah nak bangun awal bangun utk siap2 pegi keje je. huhu. bilalah nak jadi mcm anje ni :-) anyway pakailah tupperware yg ori tu blh masuk microwave, sng nak panaskan anje :-)

Salina@IbuAqil said...

Cayalah kak..
Tabik springggg..
Tengok ikan goreng tu pon menyelerakan..
Hik3!!!

Ena said...

akak pun bawak bekal jugak lately ni.... asben akak x cerewet dari dulu.. memg suka je kalo dapat bawa bekal.. akak la.. kdg sempat kadang tak.. huhu..

Ms Haslina said...

tahniah dear. bangga ada kawan2 'tupperware' ni.
tupperware tu geng bawa bekal dari rumah.

saya pun sama, since naik kerja habis berpantang hari tu. hari2 bawa bekal.di opis pun ada geng tupperware nie. seronok.

itulah jgn jadi kan alasan tiada masa di rumah untuk masak lebih kan.
perempuan kan multitasking.

ct@m@n@qieem said...

salam pkenalan...
rjinnye akk...suami xpnah bwk bkal...jz bekpest pg2 je...yang wajibnye...kje sdri kdang2 blik mkn tghari...=)

http://ctamanaqim.blogspot.com/

eyeyou said...

kita pon rajin masak pg2..tp utk anak2 bekpes/bawak bekal ke sek...:)

Ismaliana Sulaiman said...

rajinnya anje... dulu2 zaman akk keje mak yg selalu masakkan.. :) skrg giliran akk pula masak utk bekal anak2 ke sekolah...

Lily@MamaZaraZareef said...

salute anje rajin bgn masak awal pagi..klu kite pagi mcm tu utk sahur jekla sanggup..hehehe..

nway, baju yg zara pakai arituh size 120..baju tu big cutting..mula2 order 140..rupe2ye besar gabak..so tukar balik

atty's said...

Kty x bawak bekal ..tp pagi2 kol 5.30 mmg dah bangun masak utk anak2..kang nak balik sek makn..buat sarapan..jdk kalau along keje pagi ..dia sarapan dulu ..kalau keje ptg ..lauk semua dah ready .

Jue a.k.a Ibu 2F said...

rajin tue...
jue pun rasa mcm nak masak pagi2 bwk bekal jugaklah lepas nie...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.