Followers

Wednesday, June 5, 2013

♥ Dia & Fesyen - Yang Tidak Pernah Diberi Peluang ♥


Damia mmg tak pernah diberi peluang untuk pilih sendiri ape yang dia nak sejak kecil lagik. Kami selalu belikan ape yang kami rasa perlu & sesuai untuk dia.Contoh cam beli baju, mmg selalunya 100% mamy yang pilih baju bajan damia ni, daddy mmg rely on mamy je la….redho je ape fesyen yang mamy beli. Mamy mmg jenis yang cerewet sikit kalo bab baju Damia. Tapi bukan mementingkan branded sangat pun, Moto mamy nak yang Nampak cantik, trendy, berkualiti dan yang penting kalo dapat murah lagik bagus, isu pasal brand ape tolak tepi, tak kisah ape brand pun gasak, janji cantik di mata mamy.




 Sama jugak dengan kasut, kalo pi beli kasut damia mmg kadang2 ada la dia nak kasut pilihan dia, tapi tak semestinya mamy beli, kalo kasut yang dia nak tu mmg memenuhi ciri2 yang mamy suka, then boley beli kalo tak damia terpaksa akur beli ikut pilihan mamy.

Sama jugak untuk mainan, boley pilih sendiri tapi tak semestinya ape yang damia pilih tu “lulus” sirim mamy ni, kalo rasa mainan tu tak mendatangkan faedah, atau tak berbaloi mmg tak beli la, mamy akan cari mainan yang berbaloi untuk dibeli. Slalunya we all akan cari sampai kedua2 pihak setuju untuk beli….mean damia suka then mamy setuju untuk beli…Bab mainan ni mmg slalu susah nak lulus la kalo damia nak beli, tapi kalo dgn daddynya….mesti kena paw punyer….




Kalo bab baju & kasut, slalunya damia hanya diberi peluang untuk memilih baju yang dah sedia ada dalam almari dia. Dan kadang2 kalo pi keluar mana2 atau pi event2 yang tertentu, mamy yang akan tentukan baju mana yang damia kena pakai. Sbb kadang2 bila damia pilih sendiri, tak kena dengan gayanya.







Nampak cam kuku besikan, tapi cara ini jugak my mom wat masa we all kecik2 dulu, and we all mmg sentiasa akur dengan setiap pilihan oleh my mom. Tapi bukan la cara kuku besi ni di implement smpai besaq pun, ada sampai satu tahap, then my mom akan rely on pilihan anak2nya….tapi masa kecik mmg tak bagi pilih sendiri. Mmg tak dapat peluang, bab beli kasut sekolah, beg sekolah, baju, mainan & segalanya lah….mmg my mom tak manjakan anak2 dgn diberi peluang untuk pilih sendiri.




Tapi setakat ni cara kami tu mmg tak jadi masalah kat Damia la, mmg dia pakai je ape yang kami beli. Tak pernah memberontak. Maybe sbb dah ajar dari kecik kot. Kalo bab mainan tu mmg ada jugak pernah dia protes sbb tak dapat beli, tapi dia nak protes pun tak de gunanya, sbb kalo mamy dah say “NO” mmg sampai kesudah tak dapat, so mmg akhirnya dia akan diam.Mula2 mmg merajuk la, tapi last2 terpaksa terima mamy mmg tak kan beli, then lepas tu we all akan cakap, kenapa tak boley beli, then dia akan paham.





Ini cara kami, cara anda?

18 comments:

eima said...

perrrghhh byk nye bj damia ...
cam2 fesyen .. aku beli je pastu anak2 pakai je la ... aku suka anak2 pakai jeans dan tshirt je ...

cik ara said...

cara akak bagus! macam cara ma sy juga, sampai sy dah umo 22tahun ni kalau nak pakai apa ma mesti decide. tapi dah takda lah 100% dia nak tentukan pakai apa sejak dah besar ni. cuma sy dah terbiasa if nak keluar akan Tanya kat ma baju ni okay,cantik tak? matching tak. hihi

mama leen said...

suka gambar yg no 2 last tu... macam anak dara... :)

amiey lee said...

setiap ibu mesti tau apa yg terbaik tuk anak dia..

Nad MamaZN said...

Mcm anak korea! :)

syawalsimpsons said...

ya betoi setiap ibu tahu apa yang baik buruk untuk anak2..tp ok la tu taste mamy damia ni...cantik je aunty soya tgk damia ni...

syawalsimpsons said...

ya betoi setiap ibu tahu apa yang baik buruk untuk anak2..tp ok la tu taste mamy damia ni...cantik je aunty soya tgk damia ni...

JaSSNaNi said...

bestnye damia ada dibo..... :) haikal suka dibo.. festime nampak patung dibo.. almaklumlah.. jarang kita window shopping kat complex besar2... setakat beli ikan sayur kat tesco giant je.. :D

SiTi said...

byknya koleksi baju dia....

mrs complaint pot said...

Sangat suka cara Mummy dress-up kan Damia! sangat trendy.. And nicely pilih baju2 dia.. Geram je tgk!

Zana Nordin said...

hik hik hik...lebih kurang jer anje..
tp now zana dah bagi kebebasan Batrice pilih baju sendiri if pergi sesama ngan dia ke mall...tp tetap kena dpt kelulusan mama....

as pemerhatian zana ler..batrice lebih suka baju2 yang simple mcm tshirt and jeans..
kemeja berfesyen2 nie..dia kurang sikit minat....tp if mama dia dah beli...kena gark ler pakai..

cantik2 shirt damia...korean look semua...

Eliss Mie said...

nuha skang ni pandai protes jugak bab pilih baju :p tapi biasanya baju yang eliss pilih dia berkenan. eliss memang beli tgk harga..hahaha..kedekut :p

Zura@Iwan said...

pandai mummy memilih fesyen utk damia...damia dh la cute..

neway..kdg2 kita tk leh gk nk 100% beri kebebasan utk anak2 kan...ada juga yg patut kita buat kptsan..dh bsr dn pndai berdikari br la biar mereka memilih jln sdiri..hehe

:: Cik Viva :: said...

salam kenal..
amboi..pandainya bergaya..stylo sgt =)

::NureeN:: said...

mmg class lah balqis bergaya...
dah besar anak dara anje..
cantik plak tu baju2 balqis..
suka tgk dia posing.. klau jumpe ngan ellesya ni sakan la drg berposing hehe

bunga_rose said...

gambar ke 9, makan lolipop oloholohhh comel bebenooo

sama la, anak-anak mengikut je pilihan mak pak dia..

MrS. F!zA said...

anje pandai lah fesyen kan anak..tabik kt anje! fesyen balqis semua cantik!

εïзmummyHazaεïз said...

As usual.. damia pandai posing tambah dengan pakai padan oleh mummy nye... :) comel sgt2.

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.