Followers

Thursday, June 20, 2013

♥ Menulis Terbalik - Genius ke? ♥

Last week pi klinik untuk check up Damia...
klinik peberet we all, then chit chat dgn doktor
then mamy citer la pasal Damia....
sejak dia sekolah, mamy perhatikan, Damia menulis cara terbalik...
bukan huruf terbalik, tapi cara dia menulis...

contoh cam nombor "5"
cara damia tulis, akan mula dari bawah, bukan dari atas
normally kita tulis dari atas then ke kebawah wat separuh bulatan tu
tapi damia tulis mula dari separuh bulatan then ke atas

bukan nombor 5 je yang dia tulis terbalik
huruf pun sama jugak,
contoh cam dia tulis huruf "C" & "e", damia akan mula dari bawah dulu
hampir 95% cara damia menulis bermula dari bawah.....
jenuh la mamy ajar soh tulis ikut cara yang betul....

then doktor cakap, Damia Genius sbb dia wat luar dari jangkaan then lain dari yang lain....
(jangan ada yang gelakkan plak ye, bukan nak puji anak sendiri genius)
tapi doktor yang cakap camtu....

for me setakat ni perkembangan Damia memberangsangkan...
Damia mmg minat maths....dia suka kira2, mmg jenis yang suka aktiviti yang ada jalan kerja...


kat rumah mamy jadi teacher k...ngajo Damia...
slalu baljar kira2 pakai semphoa colour2 ni...



now kira cara dulu2, nak bagi damia paham konsepnya....
Alhamdulillah dia paham....berkat usaha mamy ngajo gak ni
then berkat usaha teacher kat sekolah ngajo....

every night mesti kena wat latihan at least 3 - 5 pages....
every month kena beli buku latihan, dah semua book store mamy cari nak beli versi berlainan...



peace...saya dah nak masuk darjah satu tahun depan...
semoga saya dibuka kan pintu hati untuk menerima segala ilmu yang diajar & dipelajari....
mamy sentiasa mendoakan yang terbaik untuk saya
dan mahukan yang terbaik dari saya....

p/s cabaran mendidik anak zaman sekarang tak sama cam zaman kita dulu2 kan, now semua pun dah advance....

10 comments:

Nana said...

Eh klw cam tu mia pon genius gak la hehe dia mmg style tulis terbalil camtu xikut turutn yg btol kalau hurup d tu dia bulat duli baru ada batang d tu

Nad MamaZN said...

Wah.. Damia anje n damia nana genius la kirenya ni
Sape lagi nama damia? ;)

Puteri Satu said...

Heheh anak akak pun sama.... tulis style terbalik... buat hurul A dari bawah ke atas n tarik ke bawah.. buat C pun cam damia... heheh.. tapi akak rasa.. itu biasa bagi budak2... sebab anak jiran akak semua macam tu... hik hik.. insyaallah harap anak2 kita anak yg genius...

zarena heeney said...

ramai jugak teman blogger yg thn depan anak2 akan msk darjah satu kan

Eliss Mie said...

drjah 1 dah tahun depan. kejap ajer. my nuha 2015 tahun satu. beza setahun tapi bdn damia kecik ajer :)

eima said...

yeke .... fahim pun gitu tp die suka jugak tulis terbalik .... huruf terbalik pun slalu jugak hahahha

Mimi Azirah said...

alhamdulillah dpt ank yg genius tau

Masni Syafie said...

semoga menjadi anak yang solehah, cemerlang di dunia dan akhirat..ameen..

Zura@Iwan said...

alhamdulillah,,,

damia yg genuis...

syukur anje dpt damia

Sidratul Muntaha said...

every kids are genius
idok le anje..
tu mmg dlm stage umur 3- 8 thun atleast ade yg mirroring or reverse writing
takmo belajo tpi melukis je..
certain kuat daya ingatan tpi as usual..
main sokmo..
aqil pun klu tulis huruf and no begitu jugalah
tpi arab or jawi
aku tak pernh check since dia ni suke melukis..

pnh riso klu dia ade autisme ke..
dislexia ke
but then..
borak2 dgn lecturer early child education
menda2 tu boleh baik dgn latihan motor and brain function
tpi lagi penting ms2 ni la..
budak2 tu bagi je main and social
klu tak..
tu yg ade mslah pertuturan and etc.
entahlah
betul ckp ko jugak
cabaran mendidik anak2 zmn skrg tak sama mcm kita dulu..
huhuuhh


♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.