Followers

Tuesday, June 18, 2013

♥ Rutin Seorang Mamy ♥

Nak citer rutin mamy setiap hari....
seawal 5.30pagi dah bangun untuk siapkan bekal untuk mamy, Daddy & Damia...
we all mmg ari2 pun bawak bekal
Mamy & daddy bawak bekal untuk makan lunch kat opis nanti
damia slalu bawak biskut & air je....

lepas siap masak, acara menggosok baju untuk kami bertiga....
then lepas tu mandikan damia untuk hantar ke taska....then from taska damia akan pi school Genius Aulad....kami keluar rumah sebelum pukul 7.00 pagi, dalam kol 6.50 - 7.00 pg camtu....
we all pegi keje sama2....kadang2 je pi asing2

daddy drop by mamy dalam kol 7..20 pagi....
mamy masuk opis kol 8.30pg....

balik keje plak kol 7.00 - 8.00 malam
ni la namanya pi keje nmpk bulan, balik keje pun nampak bulan
hari2 k, mmg runtin we all mcm ni...
then sampai rumah acara masak2 untuk makan malam daddy....
slalunya yang ringkas je like nasi goreng...

then lepas tu kemas barang2 sekolah damia
wat spot check keje sekolah damia...
then mamy akan amik masa selama 1/2 - 1 jam untuk ulangkaji + wat latihan dengan Damia...
every month mamy beli buku latihan untuk damia....

kalo bab menulis mmg damia dah pandai tulis semua huruf...
tapi kadang2 leh plak dia tulis terbalik contoh cam huruf "S" & nombor "5"
ape yang mamy nampak, damia kalo menulis, suka mula dari bawah...
contoh dia tulis huruf "B", dia akan mula dari bawah untuk tiang B tu, then baru bentuk bulat
huruf "C" pun sama, mula dari bawah....

we all selalu ulangkaji bacaan & Iqra....
then wat latihan Maths, BM & BI


semalam Damia menelaah Maths
Alhamdulillah, dia dah tau camne nak wat....
b4 this mamy ajar thru semphua ni....
now dia dah pandai kira sendiri..




hasil kerjanya....


kalo ikutkan mmg penat sangat2 rasanya....
mamy mmg tak cukup tido & rest
damia akan tido sebelum kol 10.00 paling lewat pun 10.30 malam
lepas damia tido, mamy kemas rumah plak, lipat kain ke...
penat2...pengorbanan untuk anak2

dah tapi tanggungjawab kita sebagai parent untuk memastikan pelajaran anak 
maka dengan gigihnya tiap2 malam kami wat latihan bersama2
Damia kalo mamy tak temankan, nanti dia borink wat keje lain plak...

ari2 wat dalam 4-5 muka surat, mamy slalu tengok daya fokus dia
kalo dia fokus, so mamy lebihkan sedikit latihan
kalo fokus dia dah kelaut, kami sambung esok plak...

kalo membaca, mamy ajar sebelum tido...
tapi now membaca versi zaman sekarang tak sama cam kita sekolah dulu
now dah ada bacaan phonics, jenuh la mamy kena study dulu b4 ajar damia
sbb kalo tak sure dia confius, sbb teacher kat sekolah ajar lain
nanti kat rumah mamy ajar versi mamy plak... 
kita tak leh nak harapkan 100% teacher kat sekolah...
kena wat ulangkaji kat rumah jugak nak bagi dia ingat ape yang dipelajarinya kat sekolah
nak mengajar budak, mmg kena dengan penuh kesabaran

Semoga Damia berjaya bila dah dewasa nanti....

p/s pelajaran adalah keutamaan kami....mmg kadang2 damia pun nampak letih, tapi we all curi2 masa jugak untuk study...

6 comments:

Zura@Iwan said...

itu la pengorbanan sorang ibu dan ayah kan...

weols tk bw bekal..lgpon hb mmg tk bw bekal..hikss..

semoga damia mjadi anak yg bijak satu hari nnti..

mummy_ayu said...

lebih kurang jer rutin kita..cuma Ayu lagi awal la sbb Seremban - KL..kuar rumah 5.45 paling lambat pun kul 6 pagi..mesti kuar..6.15 dah naik bas..
balik pulak.. kul 6.30 paling awal sampai or biasa 6.45 pm la..
nasib baik tinggal dekat ngan Ibu & Ayah..so leh la bernafas sikit..

zarena heeney said...

pengorbanan seorang ibu

Mimi Azirah said...

Rutin seorang mamy memang busy kan kan...

Sidratul Muntaha said...

samalah..
tpi kami ari2 kuar lmbt
dari umah pkl 740
smpai tmpt keje 830
siap anto budak2 ke skeolah seme dekat pkl 9
org umah msuk keje pkl 10
blik amik kami ank beranak pkl 7
huhuuhh
blik umah..
klu tak msk..
tapau nasi ayam ke/nasi lemak ke/satay ke/kue teuw celup ke
mkn budak2 ni mgm tak susah la
klu tak
msk dirumah mesti sardin,ayam lada pedas manis tu dgn telur dada..
takpun sup ayam or kari
tu jelah yg senang2.
sbb kupas2,blender2 campak.

mama tisya said...

mmg mencabar nk ajar anak ..kita tkleh jd cikgu garang..haha..tisya tgk mood..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.