Followers

Tuesday, July 16, 2013

♥ Damia Puasa Ke? ♥

Puasa...pagi2 bangun sahur, tapi Damia budak pattern susah nak makan
tak berapa suka makan, so sahur pagi2 minum susu je k
damia mmg still minum susu, tapi pakai cup...tak pakai botol dah...
we all mmg tak nak damia stop susu, kalo leh sampai damia besaq...
susu kan baik untuk tumbesaran....

malam sebelum tido mamy dah siap2 soh damia makan samada nasi goreng @ mee hoon ke...
yang berat2 sikit la, dia pesen cam mamy, sahur pagi2 mmg tak leh makan berat2
mamy kalo sahur minum air & makan kurma je...
caya tak?mmg dari dulu k, dari sebelum kahwin lagik, kalo makan nanti jadi pedih ulu hati
mamy plak ikut pesen my mom....

so kalo sahur slalunya daddy & damia je la yang makan...
mamy temankan je...
ok takat ni damia berjaya puasa penuh 3 hari je...
tu pun mamy dah bersyukur sangat2
tapi cam kesian jugak la, dia kan badan tecik
kalo tak makan, lagi kurus jadinya
bulan posa ni berat dia turun 2kg....now tinggal 11.5kg untuk dgn umurnya 6tahun
mamy mmg tak paksa damia puasa
kalo tak larat, mmg mamy soh berbuka je...umur 6 tahun tiada paksaan untuk puasa...
cuma berlatih berpuasa je....

tapi yg 3 hari tu, larat plak dia posa...
3 hari lagik pose sekerat hari je.....
arini tak tau posa penuh ke tak....
mamy just latih damia dari tecik supaya boley berpuasa....


suka dia dapat posa 3 hari, masa nak berbuka
dia dah dok dulu kat meja...tengok lauk....tak sabo nak minum
siap tuang ari penuh2 lagik dalam cawan....
budak2 baru nak belajar puasa....

Alhamdulillah Damia mau jugak belajar puasa
now solat pun dah pandai....bacaan pun Alhamdulillah byk perkembangan
slalu solat ikut mamy, tp damia solat suka baca kuat2...
sbb katanya kat sekolah, kawan2 boy baca kuat2...

jenuh la mamy dok cakap girl tak leh baca kuat2
semoga damia menjadi anak yang solehah....
mamy & daddy sayang Damia & sentiasa mendoakan yg terbaik untuk Damia....


untuk renungan bersama

p/s setiap anak2 ada keistimewaan masing2, jangan compare anak kita dengan anak orang lain, then jangan rasa down bila anak kita tak mampu nak posa penuh sebulan, cukup sekadar kita ajar dia camne nak berpuasa & ape itu puasa di bulan Ramadhan....semoga anak2 kita memahaminya....

9 comments:

::NureeN:: said...

bagus damia..
nureen dok try gak nk bg anak puasa.. tp x smpi tgh ari, dia dh lapar :)
cuba lg nanti..
betol la, kat tadika mmg bkn stakat boy baca kuat2 masa solat tp cikgu pon, sbb drg nak bdk2 dgr n ikut skali..
ellesya klau tgk nureen sembahyg dia sr baca kuat2 hehee

Jue a.k.a Ibu 2F said...

alhamdulilah....
moga jadi anak yang solehah

eima said...

mmg betui2 kecik 11.5 je dah ... jgn besar nanti kurus kering cam acik eima sudah .... hehehe

bagus la damia dah belajar puasa ... fahim aku belum ajar tp sedang menerangkan erti puasa ... slow ..budak2 kita tak leh desak sbb depa pun mumaiyiz lagi ... terapkan nilai2 ngan minat sikit diorg akan pandai dan buat sendrik ... takperlu paksa ...cuma parent ni kena ajar ...

Sayangku Zie said...

wah bagus damia dah berlajar puasa...

lain muka di abila bertudung

Masya said...

takpa dah oklah tu.. dia nak berpuasa.. teruskan mia... jgn paksa diri tau...

Chekgu Azrine said...

Takpe..slowly..lgpun kesihatan damia yg utamakan..

mama lieyna said...

Bagus balqis dh pandai puasa..
Haidar tu tahun depan taktau la macamana, kuat mkn budak tu..hee..
Apapun betul la pesan ustaz tu kan..solat diutamakan dulu,..

mummy_ayu said...

conrats Damia..caya la...Ian so far bertahan lagi ..Iris jer..yang yok...
tapi .. Ayu pun sama mcm Anje..tak nak paksa anak2..

ummie_mirahaziq said...

takper pelan..kang kalu dipaksa tertekan lak budak tu..anak saya pun same umur ngan damia..dia pun dok belajaq posa lg..alhamdulilah setakat ni br sehari tinggai posa..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.