Followers

Monday, July 15, 2013

♥ Gulai Cekik Darah ♥

Maaf ye bulan2 posa ada gambo lauk pauk plak...
citer last week, mamy balik lambat so tak sempat nak masak so beli lauk je la
then singgah la bazar beli lauk pauk...
3 menu mamy masak
1 menu je beli, masak lemak cili api ikan keli....


beli sekor je....

sekali tanya berapa ye dek....

RM5 (mahal kalo sedap tak pe, tapi yg ni........so so so je)

terkedu + terkezut plak dengar....slalu beli lauk camni RM3.50 je....
moral of the story, next time beli lauk sila beli kat orang yang dah biasa meniaga kat pasar malam
rege sure sama punyer....tapi kalo beli kat orang yg jarang2 niaga
then hanya berniaga time bulan pose
sure regenya mahal berbanding peniaga biasa...

sbb keesokan harinya mamy beli kat peniaga pasar malam
RM3.50 je lauk yang sama....(rege cam biasa)
mmg semua pun jadi mahal time bulan puasa ni
tapi suka kat sorang makcik ni niaga dgn penuh keikhlasan & sambil bersedekah time bulan posa...
mamy beli kuih siap sedekah 2 biji kuih lagi...
bukan la kita nak harapkan orang sedekah tiap2 hari...
tapi jangan la niaga sampai cekik darah....

tapi nak wat camne....masing2 punyer cara....terima ajelah...
nak untung masak, tapi kalo dah balik lambat, nak masak pun tak sempat...

mamy jarang2 pi bazaar ni, kalo terdesak je baru pi....

for me mmg cekik darah kot, tp tak tau la kengkawan rasa camne....

p/s kawan opis mamy lagik dasyat, beli gulai ikan tongkol RM6.....

12 comments:

eima said...

sekali pun tak pegi bazaar lagi ...sbb mood belum mari ... mkn kat rumah simple2 je ...

Cida de' Nuanza said...

biasala time2 camni, ramai peniaga ambil kesempatan...padahal ikan keli tu bukannnya mahal pun... x logik langsung sampai RM5

MrS. F!zA said...

betul..org yg berniaga time bulan pose je kebanyakkan sebab nk cri duit lebih..tu sbb diorg jual mahal2 sgt.. penh kena dlu beli ikan keli rm6 sekor..hehewww trs tk beli dh..

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

same la kalo kat bazar ramadhan putrajaya..
pun leh tahan cekik darah jugak harge lauknyer..
sib baik saye rajin masak..hehehe..
tp lauk2 simple jer la..
maklumlah mase tak banyak nak masak..

Rizziela said...

memang mahal pun...

bukan ajer lauk..kuih muih pun sama.. kalau sedap ok lagi..x sedap tu rasa mcm nak campak ajer kan

Sayangku Zie said...

bila terkena sangat rasa tak puas hati kan... mulalah nak masak sendiri bagai..

JaSSNaNi said...

makaii.. terkezut juga.. ingat 2 ekor.. dah tu sekor je pun.. tu la kan.. boleh pakai tips mummy ni.. nanti nak cari lauk kena cari kat org yg biasa berniaga dah punya kan..

Zura@Iwan said...

time bln puasa ni..
pandai la dorang letak hrga..
adeii sbr je kan..huhu

Sidratul Muntaha said...

huhuhu
kami
klu bab ikan
mgm la sanggup msk sendiri
lmbt ke cepat ke
mgm kena gi juagk NSK tu beli ikan fresh
nk2 ade pemanggang ajaib tu
mmg campak2 jelah
mgm tak puas ati anje weih klu beli lauk siap ni
unless mmg kita tak tahu masak lauk tu

Eliss Mie said...

tu la. eliss pun pergi bazar dengan orang yg sama meniaga tahun2 lepas. hehehe.siap dia pun dah cam :p

Mimi Azirah said...

sekarang nih memang harga lauk pauk kat bazar dah mahal la...kalo teringin nak mkn masak sendiri jer....

Jue a.k.a Ibu 2F said...

mahal betul...
tuelah kadang2 harga kat param nie memang cekik darah

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.