Followers

Thursday, June 27, 2013

♥ Update Sale Pra Raya ♥


Summary: AEON is having its Member Day at AEON Bukit Tinggi now. Enjoy members discounts on fashion accessories, fashion apparels, supermarket goods, shoes, luggage, home essentials, household products and many more.
- Get your FREE RM5 & RM10 AEON Gift Vouchers with purchase of RM100.
- You are welcome to bring along 2 friends.
- Please present the AEON Member Card upon entry.
- Terms and conditions apply.

Company: AEON Malaysia

Date: 27th June 2013 ( 9.30am to 11pm )
Venue:
AEON Bukit Tinggi, Persiaran Batu Nilam 1/Ks 6, Bukit Tinggi 2, Klang, Selangor



Summary: Kiko is having its Baby & Kids Fashion Warehouse Sale Clearance now. Enjoy prices as low as RM5 and discounts on baby apparels, kids apparels, kids fashion accessories, baby fashion accessories and many more.
- Kidswear from 1 to 12 years old.
- While stocks last.
- Terms and conditions apply.
- Call at +603-8068 8888 for more enquiries.

Company: Kiko Malaysia

Date: from 2nd July 2013 to 7th July 2013 ( 10am to 5pm )
Venue:
No 1 Jalan Industri PBP 13, Taman Industri Pusat Bandar Puchong, Puchong, Selangor



Summary: Metrojaya is having its Warehouse Sale at Shah Alam now. Enjoy discounts up to 50% on products likecosmetics, fragrances, men apparels, ladies apparels, kids apparels, home essentials and many more.
- FREE Body Shop shampoo when you spend above RM300 in a single receipt with your Maybankard Credit Card. Limited to the 1st 50 cardmembers daily.
- While stocks last.
- Terms and conditions apply.
- Call at 1800 888 865 for more enquiries.

Company: Metrojaya Malaysia

Date: from 26th June 2013 to 30th June 2013 ( 10am to 8pm )
Venue:
Stadium Malawati , Seksyen 13 , Shah Alam , Selangor


Summary: AEON is having its Member Day at AEON Seremban 2 now. Redeem your FREE RM5 & RM10 AEON Gift Vouchers with purchase of RM100.
- FREE 200 Breakfast Sets ( Chocolate Muffin & Cold Nescafe ). Limited to 200 sets on first come first served basis and 1 set per customer only.
- FREE 500 AEON Member Points when you introduce a new AEON Member.
- Products that offer are fashion apparels, supermarket goods, fashion accessories, shoes, luggage, home essentials, household products and many more.
- Please present your AEON Member Card upon payment to enjoy special discounts.
- Terms and conditions apply.
- Call at 1300 803 535 for more enquiries.

Company: AEON Malaysia

Date: 2nd July 2013 ( 1 day only )
Venue:
AEON Seremban 2, 112 Persiaran S2 B1, Seremban 2, Seremban, Negeri Sembilan

Tuesday, June 25, 2013

♥ Selamat Pengantin Baru Pierre Andre ♥


Setelah beberapa siri percintaannya dengan selebriti wanita Malaysia, akhirnya anak teruna kepada pelakon Khatijah Tan, Pierre Andre, 28, telah selamat diijabkabulkan dengan gadis pilihan hati yang berasal daripada Johor, Siti Nur Hidayah, 26.


Upacara akad nikah telah diadakan di Masjid Al-Ikhlas Taman Melati Selayang pada Ahad lalu (23 Jun 2013). Pierre dan Hidayah yang telah mengikat tali pertunangan pada awal tahun ini berkenalan melalui laman sosial dan sudah berkawan selama 2 tahun.

Gambar: rotikaya.com

Hidayah telah menerima mas kahwin sebanyak RM300 berserta wang hantaran sejumlah RM20,000. Manakala untuk hantaran, pihak perempuan telah menerima 7 dulang yang dibalas dengan 9 dulang hantaran berupa beg tangan, set barangan kemas, iPhone 5, kasut dan set minyak wangi. Majlis yang dilangsungkan secara sederhana ini dimeriahkan dengan 200 tetamu termasuk rakan artis dan media. Tahniah kami ucapkan kepada Pierre dan Hidayah, semoga perkahwinan anda berdua kekal sehingga ke akhir hayat!

Friday, June 21, 2013

♥ Which One Look So Nice ♥

Macam2 gaya rambut Damia masa tecik2 dulu
ada yang pendek, kena trim, rambut panjang....


2010

ni Pic Damia masa early 2010....mamy trim rambut damia wat ala2 layer....
tapi rasanya tak kena dengan muka dia...
muka dia kurus & tecik, so bila nipiskan rambut jadi cam tak sesuai.... 


ni beberapa bulan after trim....
nampak lain kan muka damia that time...
dengan versi rambut pendek + kemas mamynya...


then lepas tu rambut dah panjang....
ni masa end of year 2010


sejak peristiwa trim rambut tu tak menjadi
we all simpan rambut damia sampai panjang semula...



latest tahun 2010


2011

then ni 2011
time ni trim potong rambut belakang bagi sama
pendek hat bahu Damia je...
sbb time ni Damia kuat ruam...
so tak leh rambut panjang sangat...





rambut depan adalah paling mencabar nak potong, sbb tak mau diam...
mamy potong sendiri rambut damia kat rumah....


2012

then pernah 1 time Daddy potong rambut damia....
mmg spoil la time tu, daddy potong senget benget
tak sama langsung....
masa ni awal tahun 2012


ni time raya 2012
rambut dah mula panjang mengurai....
trim blah depan je....

this time hujung tahun 2012....






2013

ni plak gambor time 2013
rmbut dah panjang lebey dari pinggang...
now dah pandai tak nak alter2 rambut dia....
rambut depan tak nak potong....
dah besaq katanya, kalo rambut pendek kat depan untuk budak2 je...


jenuh mamy pujuk soh potong rambut depan tu
tapi Damia mmg tak nak...
kalo bawak pi kedai sure meraung kalo mamy potong gak rambut damia ni...


ni yang latest, rambut dah lebey dari pinggang...
mamy plan nak trim hujung rambut tu...
tapi Damia mmg pandai jaga rambut,
tak biarkan rambut dia kusut masai
kalo pi school pakai tudung, then kat taska mmg ikat rambut dia...
time jalan2 dgn mamy je kadang2 dia tak nak ikat rambut....
rambut damia jenis lurus, Halus & nipis....
rambut damia mmg perang bukan diperangkan k...
kalo tengok dari jauh mmg nampak cam hitam
tapi kalo tgk dekat2 ada rambut perang....ikut daddy kot....

rasanya rambut camne sesuai untuk Damia...
2010
2011
2012
2013

p/s hoyey esok weekend, planning nak pi taman, tapi tak tau jadi ke tak.....

Thursday, June 20, 2013

♥ Menulis Terbalik - Genius ke? ♥

Last week pi klinik untuk check up Damia...
klinik peberet we all, then chit chat dgn doktor
then mamy citer la pasal Damia....
sejak dia sekolah, mamy perhatikan, Damia menulis cara terbalik...
bukan huruf terbalik, tapi cara dia menulis...

contoh cam nombor "5"
cara damia tulis, akan mula dari bawah, bukan dari atas
normally kita tulis dari atas then ke kebawah wat separuh bulatan tu
tapi damia tulis mula dari separuh bulatan then ke atas

bukan nombor 5 je yang dia tulis terbalik
huruf pun sama jugak,
contoh cam dia tulis huruf "C" & "e", damia akan mula dari bawah dulu
hampir 95% cara damia menulis bermula dari bawah.....
jenuh la mamy ajar soh tulis ikut cara yang betul....

then doktor cakap, Damia Genius sbb dia wat luar dari jangkaan then lain dari yang lain....
(jangan ada yang gelakkan plak ye, bukan nak puji anak sendiri genius)
tapi doktor yang cakap camtu....

for me setakat ni perkembangan Damia memberangsangkan...
Damia mmg minat maths....dia suka kira2, mmg jenis yang suka aktiviti yang ada jalan kerja...


kat rumah mamy jadi teacher k...ngajo Damia...
slalu baljar kira2 pakai semphoa colour2 ni...



now kira cara dulu2, nak bagi damia paham konsepnya....
Alhamdulillah dia paham....berkat usaha mamy ngajo gak ni
then berkat usaha teacher kat sekolah ngajo....

every night mesti kena wat latihan at least 3 - 5 pages....
every month kena beli buku latihan, dah semua book store mamy cari nak beli versi berlainan...



peace...saya dah nak masuk darjah satu tahun depan...
semoga saya dibuka kan pintu hati untuk menerima segala ilmu yang diajar & dipelajari....
mamy sentiasa mendoakan yang terbaik untuk saya
dan mahukan yang terbaik dari saya....

p/s cabaran mendidik anak zaman sekarang tak sama cam zaman kita dulu2 kan, now semua pun dah advance....

Wednesday, June 19, 2013

♥ Dan Hadiahnya Berupa................. ♥

Sambung entry semalam


Happy ok....dapat hadiah from teacher Genius Aulad semalam
siap cakap, Hadiah dia paling besaq sekali....
tahniah anakanda Damia Nurin Balqis....



dengan hadiah atas kemenangannya....
happy anak dara ni, siap tunggu mamy balik rumah baru bukak hadiah tu...



bebudak, gitu la dapat hadiah happy sokmo...


gambo ni amik dari FB Genius Aulad Subang Bestari


1st Place.....

p/s kejap je masa berlalu, tahun depan Damia dah masuk darjah satu.....berdebar2 plak rasanya....

Tuesday, June 18, 2013

♥ Lai2 Kuih Raya Kuih Raya ♥

Lai2....bukan mamy yang jual k...
kawan opis yang jual, b4 this mmg tak de sape jual kuih raya kat opis
sbb semuanya pun mmg rajin membeli je
so kalo dah semua pun tukang beli, sape nak jadi tukang buat & jual....

this year ada plak yang rajin wat kuih raya untuk jual....
mamy cam biasa mmg tak buat punyer
kalo wat pun yang simple2 je, tapi tahun ni cam tak buat kot
so main order je la....


nama kuih2 ni bukan main lagik sedap....


ada ombak rindu
Gurindam Syawal
Oreo fantasy

dan macam2 lagik....
tapi mamy dah siap2 order 2 balang kuih raya kat Ayu



dah nak dekat raya baru amik, nanti amik awal habis awal la plak
this year raya rumah MIL so kena bawak kuih lebey sikit
kalo raya rumah my mom tak payah bawak kuih
sbb sure tak de sape nak makan....
sebab we all suka makan kerepek....Damia & sepupunya je yang suka kuih raya....

so kalo ada sape2 nak order kuih dgn rakan2 blogger leh la klik link kat atas tu k

p/s kengkawan order @ wat sendiri?ada sape2 jual tempeyek ikan bilis tak?peberet mamy tu....

♥ Rutin Seorang Mamy ♥

Nak citer rutin mamy setiap hari....
seawal 5.30pagi dah bangun untuk siapkan bekal untuk mamy, Daddy & Damia...
we all mmg ari2 pun bawak bekal
Mamy & daddy bawak bekal untuk makan lunch kat opis nanti
damia slalu bawak biskut & air je....

lepas siap masak, acara menggosok baju untuk kami bertiga....
then lepas tu mandikan damia untuk hantar ke taska....then from taska damia akan pi school Genius Aulad....kami keluar rumah sebelum pukul 7.00 pagi, dalam kol 6.50 - 7.00 pg camtu....
we all pegi keje sama2....kadang2 je pi asing2

daddy drop by mamy dalam kol 7..20 pagi....
mamy masuk opis kol 8.30pg....

balik keje plak kol 7.00 - 8.00 malam
ni la namanya pi keje nmpk bulan, balik keje pun nampak bulan
hari2 k, mmg runtin we all mcm ni...
then sampai rumah acara masak2 untuk makan malam daddy....
slalunya yang ringkas je like nasi goreng...

then lepas tu kemas barang2 sekolah damia
wat spot check keje sekolah damia...
then mamy akan amik masa selama 1/2 - 1 jam untuk ulangkaji + wat latihan dengan Damia...
every month mamy beli buku latihan untuk damia....

kalo bab menulis mmg damia dah pandai tulis semua huruf...
tapi kadang2 leh plak dia tulis terbalik contoh cam huruf "S" & nombor "5"
ape yang mamy nampak, damia kalo menulis, suka mula dari bawah...
contoh dia tulis huruf "B", dia akan mula dari bawah untuk tiang B tu, then baru bentuk bulat
huruf "C" pun sama, mula dari bawah....

we all selalu ulangkaji bacaan & Iqra....
then wat latihan Maths, BM & BI


semalam Damia menelaah Maths
Alhamdulillah, dia dah tau camne nak wat....
b4 this mamy ajar thru semphua ni....
now dia dah pandai kira sendiri..




hasil kerjanya....


kalo ikutkan mmg penat sangat2 rasanya....
mamy mmg tak cukup tido & rest
damia akan tido sebelum kol 10.00 paling lewat pun 10.30 malam
lepas damia tido, mamy kemas rumah plak, lipat kain ke...
penat2...pengorbanan untuk anak2

dah tapi tanggungjawab kita sebagai parent untuk memastikan pelajaran anak 
maka dengan gigihnya tiap2 malam kami wat latihan bersama2
Damia kalo mamy tak temankan, nanti dia borink wat keje lain plak...

ari2 wat dalam 4-5 muka surat, mamy slalu tengok daya fokus dia
kalo dia fokus, so mamy lebihkan sedikit latihan
kalo fokus dia dah kelaut, kami sambung esok plak...

kalo membaca, mamy ajar sebelum tido...
tapi now membaca versi zaman sekarang tak sama cam kita sekolah dulu
now dah ada bacaan phonics, jenuh la mamy kena study dulu b4 ajar damia
sbb kalo tak sure dia confius, sbb teacher kat sekolah ajar lain
nanti kat rumah mamy ajar versi mamy plak... 
kita tak leh nak harapkan 100% teacher kat sekolah...
kena wat ulangkaji kat rumah jugak nak bagi dia ingat ape yang dipelajarinya kat sekolah
nak mengajar budak, mmg kena dengan penuh kesabaran

Semoga Damia berjaya bila dah dewasa nanti....

p/s pelajaran adalah keutamaan kami....mmg kadang2 damia pun nampak letih, tapi we all curi2 masa jugak untuk study...

Monday, June 17, 2013

♥ Tahniah - Damia Menang ♥

Kegigihan 2 beranak membuat kad istimewa untuk Teacher Damia akhirnya membuahkan hasil
igt lagik tak mamy pernah citer pasal kad tu
Sabtu aritu, ada report card day
so parent kena datang sekolah untuk amik report card then sambil teacher menerangkan perkembangan anak masing2....

Damia Alhamdulillah in progress....

then time nak balik tu, Principal Damia bagitau cantik kad damia
besaq damia wat, mamy time tu tak teringatkan pasal kad teacher day tu
rupa2nya Damia dapat 1st place untuk pertandingan Card Teacher Day tu...
Alhamdulillah berkat usaha kami berdua bertungkus lumus menyiapkan hampir 2 hari....
macam susah sangat je bunyinya....

Idea semua dari mamy sendiri....masa mamy sekolah dulu tak merasa nak wat kad kan...
mamy mmg minat art masa tecik2 dulu...

pengumuman disini



ni antara kad yang dishortlisted
nampak tak kad damia tu...


ha tu dia, kad Damia paling besaq sekali....


antara kad2 yang ada.....


one of parent yang tengok kad Damia....


ni la rupa kad damia tu
tak de la cantik sangat pun, tadi kerjasama & usaha kami berdua menyiapkan tu yang paling best


ni isi kandungannya
ada 2 buah poem untuk teachers damia....

suka Damia bila dapat tau dia menang
teacher bagi hadiah untuk semua pemenang.....

p/s ngantok nya la hari ni, nak update blog pun malas...
p/s sabtu tu, principal Damia cakap slalu baca blog mamy, alahai malunya sbb cerita merapu meraban je kat blog ni....katanya bila search "Genius Aulad"
blog mamy adalah antara Top 3 yang akan muncul kat search engine google.....malu2...

Friday, June 14, 2013

♥ Lawok - Kisah Duhai Anak Apak ♥

Kring2 Kring2....gitu ye bunyi henpon mamy, 
Daddy call mamy kat opis semalam...

"sayang, tolong belikan anak abg menan, semalam dia pesan soh abg belikan menan untuk dia,abg tak pndai nk pilih menan dia, nanti abg balik outstation abg bayar balik, tapi cam biasa jgn bagi dia pilih sendiri"...

hamboi2 kemain anak dara ni, daddy siap pesan soh belikan k
rupanya malam sblm daddy pi outstation, time deme pi kuar berdua isi full tangki minyak kete untuk mamy, dah ada sesi pesan memesan rupanya....

so lepas koje semalam, we all ke Smaland Ikea, then pi ToyRus cari menan....
cam biasa, mamy la pilih, dia takat leh pegang2 je mana yang dia kenan...
nak beli barbie doll jugak lagik....tapi tak lulus.....beli menan lain...

then malam tadi dah selamat pun main menan dia tu...
then bila soh tido, bermula la drama queen kembali....
damia dah mula nangis nak kan daddynya...
soh call daddy....then mamy call daddy soh call mamy balik...
mula2 deme weechat suara je, kemain anak dara cakap rindu kat daddy....
dah ngalahkan orang bercinta k....

pehtu tak puas, nak tengok muka daddy plak
ngalahkan tokey budak ni....
then daddy wat free video call from weechat...


bergebang la dua beranak ni mengikik2 gelak memasing....
sorang nyanyi, sorang gelak...
yang daddy layan wat memek muka, damia gelak2...

tapi yang tak tahan, soalan pertama Damia
"daddy tido hotel ye, tak bawak damia pun"...
ha ha ha time tu mamy dah gelak sakan....
daddy kata tak de la...."then damia cakap, tu nampak langsir hotel kat blakang"...
he he he.....kantoi sudah....

pehtu cakap "daddy balik la kejap malam ni"....
bukan dekat ye Damia daddy nak balik....daddy bukan superman....


time ni sesi mengadu k....
"mamy soh tido cepat la"
"mamy soh habiskan makanan la"
"mamy tak bagi main la"...



then damia sibuk tanya daddy wat pe...
daddynya tengok video...leh plak dia nak tengok sama2....
pehtu dia dok sibuk nak tunjuk menan yg mamy beli petang tadi....


menan rumah2.....nanti leh main sama2 dgn daddy katanya...



yg tak tahan, leh dia soh daddy tengok menan dia tu
siap bagitau balik nanti main sama2
daddy patung hitam tu, dia cam biasa la yang pink tu...
lawok2...


siap ajar camne cara nak main...


tunjuk cara2 nak susun barang


ha tu, siap tunjuk patung daddy...warna hitam untuk boy


apaknya terpaksa layan je la kerenah anaknya....



lawak & sweet dua beranak ni...
mmg BFF betul....hampir 1 jam lebey deme bervideo call....
sampai damia dah nak tido....

jenuh la camni, dah la now daddy kerap outstation ke Singapore...
malam tadi Damia ngigau, "daddy, daddy daddy......"
maybe sebelum tido dia dok pikirkan daddy dia, sampai ngigau2kan daddy dia...


kalo la daddy pi sebulan, camne la gayanya ye....
Damia mmg tak pernah berpisah dengan we all
kalo pi mana2 pun salah sorang mesti ada, kalo tak mmg dia tak nak...
tak kira la nak pi jalan2 ke, nak pi bercuti ke, nak pi balik kampung ke....


Sekian.....

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.