Followers

Monday, December 1, 2014

♥ Buka Puasa @ MARCHE' ♥

Arini citer pasal mkn2 je k....
tp makan2nya dah lama berlalu, since dah lama tak update blog...

bulan posa aritu we all berbuka posa kat Marche
ni kali yg ke 3 rasanya...
nak mkn slalu tak mampu, sbb mahal
skali skala leh la...brp RM tu dah tak igt la plak brp daddy byr....


Mooooo.....


dalam Marche ni ada gerai2....ada banyak jgk la gerai
ada sayur
daging
ikan
sosej
dessert
air
pizza
western food
Seafood
dan macam2 lagi...

ni contoh gmbr mamy google je...

mamy suka airnya, sbb leh pilih sndiri nk cmpur buah ape
daging pun sedap...




mkn kat Marche ni pakai card
tp sbb makan Ramadhan promotion buffet
so tak de main cop2, hanya ada cop utk air je...mkn smua benda pun leh mkn tak pyh nak cop2
sbb dah byr ikut kepala...
b4 this mkn lunch kat sini, setiap menu yg kita amik, kena bawak kad ni utk dicop
sbb bil akan dikira berdasarkan cop2 tu....


salmon bakar, peberet mamy, tapi tak elok mkn slalu...
damia mkn udang bakar....


nasi tak mau mkn, mkn ikan mamy, mkn skit je dah kenyang...


mamy mkn daging + ayam kentang putar...wei...nyam2 sedap2


ni la contoh kad yg mamy cakap td...
kalo hari biasa, setiap kali amik hidangan dia akan cop
mkn la sebanyak mana leh mkn

mamy suka mkn kat marche ni...
sbb byk pilihan leh mkn, cuma kalo time lunch leceh sikit la
sbb nak kena Q utk amik mknan....

♥ Dinner @ Muara Ikan Bakar Seafood ♥

Hai smua, ada yg rindu damai tak, 2 bulan x update blog....
bz pnyer pasal + malas pun ya...

ok nak citer byk benda ni, dah lama tak update kan...
masa birthday mamy bulan Sept aritu, daddy bawak we all makan kat Muara Ikan Bakar...
dah lama tak pi rasanya...sbb jauh pun ye
tapi teringin pnyer pasal gagahkan diri pi jgk la....

time kami sampai tu tgh ramai org la, banya kerusi yg penuh....


 so cam biasa kat Muara pilih lauk pauk yg dikehendaki then bgtau nak masak ape
naik meroyan pilih lauk, nak2 tgk udang besaq2....


ada sape2 rindu kat budak ni tak
dah lama tak update citer pasal damia...
kat FB pun jrg update jgk, menyepi je mamynya
lepas ni kena kerap lg update la..


budak ni cam biasa kurang mkn, makan sikit je dah kenyang katanya
suka main ngelat kalo bab makan...
jenuh kena paksa...


our menu...
perhhh....sila la pecaya menu ni makan utk
2 dewasa + 1 kanak2 yg kurang suka makan...


jiran sblh meja tgk pun heran, pnyr la byk menu...


Menu yang we all order

Sotong celup topeng,
udang celup tepung
kangkung belacan
Siakap 3 rasa
Ketam masak cili
lala masam manis


kasi close up sikit
peberet damia ni
sotong tepung



bukan makan nasi, ratah lauk je 





erkkkk...kenyang Alhamdulillah...
dan hasilnya...



Licin k....daddy yg tlg dok perabihkan smua...
mamy dah tak larat nak mkn

total smua mkn malam tu RM178....

tak menahan makan bertiga....kui kui kui mmg lawak, patut menu tu utk 4-5 org dewasa...
ni kami 3 beranak je makan kasi settle.....

Alhamdulillah kenyang dgn rezeki yg diberikan....
next time leh pi makan2 lagi, tggu birthday daddy plak bulan Feb nti...

Monday, September 22, 2014

♥ Add in Head Rest Monitor ♥

Aritu we all add in Monitor Head Rest kat kete daddy
b4 this pasang Roof Panel Monitor kat kete mamy
that time mmg tak terpikir pun leh rosakkan roof tu
this time we all decide tak nak letak kat roof
sbb diorng akan tebuk lubang kat roof tu, tp tak de la sampai tembus ke bumbung
last time tak terpikir nak pkai head rest monitor ni
so this time try psg head rest monitor....

mcm biasa pasang kat kedai kete are Kl Festival City tu...
kejap je diorng pasang tak smpi 1/2 jam...



tada dah pasang, senang sikit damia leh baring2 tengok TV
kalo time balik kampung tak de la borink...






ni kat dalam kete mamy Roof Monitor
tak berapa ok  sbb lama2 dia akan loose...
then asyik kena tolak je monitor tu
now dah ketatkn skru tu...

total we all pasang Head Rest Monitor tu RM350 rasanya sepasang

Tuesday, September 9, 2014

♥ Gambar Raya 2014 ♥

Dah habis raya baru nak citer pasal raya aritu...
pnyer la banyak citer yg tertinggal nak update kat blog...
tahun ni raya kat rumah my Mom....
jom tgk pic2 yg ada, gambar lauk pauk tak sempat nak snap2
antara menu2 raya aritu hasil air tangan we all 3 beradeq

Laksa
Rendang Dendeng
Kari Ayam
Ayam Masak merah
Nasi Impit
Rendang Kerang

hasil gotong royong dapat lah makan puas2...
jom layan piccas plak....























gambar semua asal boley je, tak berapa ada mood nak bergambar sebenarnya....

Monday, September 8, 2014

♥ Alhamdulillah dah selamat cabut ♥

Alkisah gigi kekal damia dah tumbuh
pnyer la risau, biasalah anak pertama kan
smua pun pengalaman baru utk mamy...
aritu ada post status kat FB minta pendapat kwn2
smua cadangkan cabut utk bg ruang gigi kekal kat blkg tu tumbuh dgn elok
so mamy call klinik gigi wat temu janji....

ari sabtu kol 2.30pm...
Alhamdulilalh damia bagi kerjasama utk cabut gigi dia tu
doktor bg 2 pilihan
1. goyangkan gigi susu biar tercabut dgn sendirinya
2. Terus cabut tp kena inject la sbb gigi tu tak goyang langsung

kalo ikutkan gigi kekal tu akan tumbuh dalam masa paling lewat sebulan
so masih ada masa lagi kalo we all tak nak cabut gigi tu
just ari2 cuba goyangkan gigi tu
sbb bila gigi kekal tumbuh, then akar gigi susu akan tercabut dgn pelahan2
tp oleh kerana kami yakin damia mmg tak akan cuba goyangkan gigi tu bg tercabut
then takut plak kalo jd ape2, so kami decide utk cabut je...

masa nak inject tu damia cam takut gak la...
tp doktor gigi ni bagus, lembut ramah & pandai tackle pesakit kanak2
Alhamdulillah cpt je selesai smuanya


ni la klinik gigi yg kami pi aritu....


ni gambar gigi kekal damia yg tumbuh tu
doktor ckp lepas dah cabut gigi susu tu, gigi kekal tu akan ke depan amik alih tmpt gigi susu tu
so mmg cukup la ruang utk 2 batang gigi kekal kalo we all cabut terus 2 btg gigi susu tu


ni info yang dikongsi oleh salah sorang rakan FB mamy
gigi susu mmg kena cabut k, supaya gigi kekal tumbuh x senget....
nak tgk gambo damia lepas cabut gigi?


tada, dah cabut 2 btg tu...
bibir masih bengkak lg sebab ubat bius td


nangis ia tgk tak de gigi
tak pe lepas ni gigi baru tumbuh k
kena jaga gigi betul2 supaya tak rosak


then dapat tempat simpan gigi ni...
1st time tgk, comey kan 


siap ada penutup lg....


good girl damia bg kerjasama....
ramai kawan2 kat sekolah dah tumbuh gigi kekal katanya...

inilah citer pengalaman gigi kekal damia tumbuh....
tq pada kengkawan yg sudi share pendapat & info...
then now mamy nak share kat kengkawan lain plak k

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.