Followers

Wednesday, January 8, 2014

♥ My 1st Day @ School - Damia ♥

Suka duka damia ke sekolah semuanya mamy rakamkan nak sematkan kat dalam blog ni
supaya menjadi kenangan damia bila dah besaq nanti...
ok kali ni nak citer pasal 1st day damia ke sekolah...
seawal 6.30pg dah bangun bersiap2 nak pi school...
b4 that follow mamy solat subuh, walaupun bacaan solat damia tak 100% ok...
tapi we all nak ajar dia supaya dia tau bila masanya kena solat...

mamy plak bangun pagi seawal 5.30pg
pung pang pung pang kat dapur siapkan bekal untuk damia...
we all mmg tak sarankan damia beli makanan kat kantin sekolah
mamy lebey rela masak untuk damia, lebey terjamin + berkualiti...
bukan la nak kutuk kata makanan kat kantin tu tak elok, tapi air tangan seornag ibu kan lebey afdal untuk santapan anaknya...dah memang rutin mamy wat kan bekal untuk daddy + mamy ari2
so la ni watkan bekal sekali untuk damia...
penat mmg penat k, rutin mamy tiap2 hari, bila balik keje perkara pertama yg mamy wat
tgk bekal daddy + damia....habis tak diorang makan...
bila tengok bekal licin, berbunga2 rasa hati....


ok ni bekal untuk damia...nasi goreng + air kosong...


sampai ke kat sekolah, ibu bapa kena check nama anak masing2 kat white board
sbb nak tau anak ditempatkan kat class mana....
masing2 beratur ikut class...sekolah damia ada darjah 1 sampai darjah 4 je...so murid2nya tak ramai sangat


spot damia, cam termenung je anak dara ni...muka baru bangun tido...
see, rata2 kawan2 class damia semua pakai tudung...
ada less than 5 je yg tak pakai...hope lepas ni damia pun pakai tudung la...


lepas habis beratur, nyanyi, baca ikrar semua murid2 naik ke kelas ikut guru kelas masing2...
kat sekolah ni, turun naik tangga telah ditetapkan...
cikgu2 tetapkan ikut tahap....ada tangga untuk tahun 1, tahun 2, tahun 3 & tahun 4


mamy snap2 dari jauh je dulu...


ok inilah kelas damia
1 Cemerlang....
semoga damia menjadi cemerlang  seperti nama kelasnya....
satu kelas ada 37 murid...then ada 8 kelas semuanya utk darjah 1


awal2 dah pesan soh duduk depan sekali, sbb damai kan rendah, dok belakang takut tak nampak...
tapi tak dapat depan blah tengah
dapat blah tepi dekat pintu je...
sebab blah tengah semua budak lelaki yang duduk....



peace....good girl anak mamy ni...behave sungguh


kol 9.40pg loceng rehat pun berbunyi...
so murid2 beratur ikut kelas masing2  then bawak bekal + botol air 
turun ke kantin...rehat pun ikut tahap...kol 9.40pg rehat untuk darjah 1 & darjah 2


sampai je kantin, damia cari tmpt duduk
then baca doa pehtu makan....
beria2 damia puji nasi goreng mamy sedap...
damia mmg tak nak beli kat kantin, we all bagi duit belanja RM1 je sehari
duit tu damia bawak balik smpan dlm tabung je...
sbb mamy dah bekalkan makanan semua, pg bekalkan roti @ biskut, time rehat makan nasi...


sedapnya nasi goreng mamy...


lepas habis makan semua murid2 kena beratur kat dewan sekolah mengikut kelas masing2
then lepas tu terus masuk class...


ni time balik...
Isnin + Selasa balik kol 1.00ptg
Rabu + Khamis kol 12.30
Jumaat kol 12.00


damia pegi sekolah daddy hntr, balik sekolah naik van sekolah agama dia..
sbb damia transit kat sekolah agama dia...
so kiranya seklai je la naik van time balik sekolah rendah...
so lepas habis sekolah, semua yang naik vam kena tunggu ustaz + ustazah sekolah agama tu dtg ambil
kat dalam kawasan sekolah, murid2 kena tunggu kat buss stop...
semua yang naik van pakia tag kuning tu...
ni we all pantau dari jauh je...damia behave sungguh lebey2 lagi bila dpt kawan...
tak hengat dah mamy + daddy ni

for us...van transit sekolah agama damia ni mmg bertanggungjawab
ni akan kira & pastikan semua budak2 cukup baru dia jalan...mmg amik berat la
sbb we all tgk ada van yang jenis tunggu kat luar je, then budak2 kena pandai2 sendiri la cari van diorg...


damia dengan kwn sebaya + satu transit + satu sekoalh agama...

maka selesai la sesi 1st day damia ke sekolah...
we all mmg penat sungguh, ke hulur ke hilir dok pastikan semuanya berjalan lancar
we all tgk dari jauh je, follow van tu, pantau damia dari jauh
tapi penat k...& tahniah kat damia sbb behave....leh jaga diri sendiri...

so we all tak de la susah hati pegi keje....
2nd day damia tak bagi we all follow dia...
soh kami balik rehat....over confident damia ni k...

semoga damia belajar dgn baik & cemerlang...mamy + daddy sentiasa mendoakan yg terbaik utk damia...


7 comments:

syawalsimpsons said...

seronok ada pengalaman gini kan

eima said...

sabar sue tak lama lagi hang pulak ... hihi

good job mami sbb rajin .. ai ni tghari pun bw anak mkn luar sbb mama die mls...hihi

Zura@Iwan said...

mama mia sibuk la pagi2 kn skrg
siapkan bekal mia..
nnti mia pakai tudung ye..
sure lg comey..hehe

Nafisa81 said...

wahh..bagusnya.

Masya said...

ALHAMDULILLAH DAMIA OK.. SGT BERDIKARI YER.. TAK MANJA² DAH SEKOLAH NI... POSITIF SGT

MyLife Ria said...

Wahhh, damia good girl :)

MyLife Ria said...

Wahhh, damia good girl :)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.