Followers

Tuesday, February 18, 2014

♥ Rutin Harian Mamy - Super Duper BZ ♥

Mamy mmg jenis particular sikit kalo bab anak ni...
rutin hari2 dok check beg damia....
ari2 pun selongkar beg sekolah damia...
sbb nak pastikan tak de terambil brg kawan & pastikan brg damia cukup

masa awal2 sekolah dulu, ada jgk la damia bwk balik brg kawan, katanya tukar suka sama suka
leh plak main sistem butter ni ye
then mamy ckp, kalo damia suka brg cm kwn pnyerbgtau mamy
mamy belikan, tp jgn amik brg orang lain
tak baik, ape rasa kalo brg kita orang lain amik, sedey tak...

so bermula dari hari tu damia dah tak amik brg kwgkwan lagi...
sbb kalo wat lg mmg kena denda tulis nama 2 page la dgn mamy....


ni la keje seharian mamy, check beg sekolah, tgk homework...
mula2 soh damia kuarkan homework dulu
then lepas tu mamy akan check setiap buku ape yg dia belajar & latihan yg dia wat
mana yg damia salah wat, mamy soh betulkan...
pastu keje mamy dok ngasah pensil & colour damia...
check jadual damia...
we all rotate take care brg2 sekolah damia
rotate dgn daddy, at least memasing tau brg anak sndiri


tp kan yang paling tak tahan, ari2 ada je barang stationary damia hilang
katanya kwn2 amik, pinjam x pulang...
camne ek nak mengatasi masalah ni
mamy ari2 chgeck beg damia mmg dia tak amik brg kengkawan
tapi ada plak kgkwn yg suka amik brg dia...
sedey betul la, agak2 semua parent check tak beg sekolah anak2
kalo check sure tau mana brg anak sendiri mana yg bukan kan
brg damia mmg semua letak sricker & mamy tulis nama
tapi hilang jgk....dah tak tau nak wat camne...
jenuh dah ari2 dok bebel soh jaga brg sndiri
tapi still jgk hilang entah kemana...

smlm mamy try whatapp group parent class damia...
mmg ramai rupanya mngalami masalah yg sama...
stationary hilang ari2...
colour pencil hilang separuh...
so we all pakat2 amik pendekatan, semua parent ari2 kena check brg anak2 dalam beg
supaya tak termabil brg kwn2...
budak2 kan, baru nak bljr sesuaikan diri
tp kalo dinasihatkan lama2 dia akan paham
salah atau tak amik brg orang lain...

dah dekat 2 bulan sekolah ni, tp still lg jd masalah hilang barang ni...
brg2 damia mamy beli yg biasa2 je, tak de design yg menarik
tapi hilang jgk...
yg cntik2 utk kat rumah je time nak wat homework

ada sape2 nak share cita, pengalaman & tips camne nak wat ye...

p/s anak dah sekolah rendah ni, mmg bz memanjang kan....

7 comments:

syawalsimpsons said...

mmg bab anak2 ni kiter kena amik tahu kan

Norma NML said...
This comment has been removed by the author.
Norma NML said...

Salam...akak sbnrnya dh lama baca blog ni sbb suka tgok si comel Damia..:-). Ank akak skrg dh std 5 baru ok..Dulu selalu hilang brg bkn statianary aje kasut n songkok pun boleh hilang dik coz ank akak sekolah integrasi mmg sampai ptg kt school. Darjah satu kasut dia sampai 6 psg. Yg paling sedih kasut diadora pkai seminggu dh hilang sblh..hmm..mmg menggugat kesbrn. Akak pun jenis mcm adik yg suka check beg ank..hbis akak selongkar sbb x nk dibiasakan bw blik hk org lain even ktanya kwn yg bagi. Tapi tu la..kena byk bersbr..:-)

Zura@Iwan said...

zura tk de lg la pgalaman ank sek anje
tp tu la kan, bila brg ank2 hilang sll..jenuh juga la gitu
tiap2 nk beli kot kan...
anje ada lekatkan sticker or tanda nama kt brg2 mia? mybe slh satu cara nk atasi brg ilang

eima said...

aku hari2 pun check tp hilang ttp hilang .. mls nk kecoh beli baru je ... tp yg murah2 je ... tak kisah la... nk kate tak bertanggungjawab die tau brg die bercampur ngan kawan tp nk buat cam ne kan ... klu dah besar ckit diorg tau kot cam ne nk jg brg .. nk bising nk mrh pun tak guna ....

cuma boleh pesan dan ingatkan je la... solution beli brg murah2 je .. hilang tak sakit hati .. tak perlu kot jenama2...

Petak Bunga said...

kita suka asah pensel tu.. lama2..jad kentot.

Mama Mya said...

Masalah yg sama jugak yg saya hadapi, bukan takat hilang pencil, dengan pencil box segalanyer hilang.

Dah berbuih mulut nie duk pesan kat si anak, jaga barang sendiri, tapi still hilang jugak.

Sekarang saya cuma letak 1 pencil, 1 pemadam dan 1 pembaris kat dalam beg. Kaler pencil pun saya beli yg kecik punyer... dah serik beli yg besar, tak smp 2 hari habis clear tinggal kotak jer.

satu lagik masalah yg saya hadapi.... Baju KOTOR! Anje bayangkan.... tapak kasut boleh ada kat baju.... entah apa benda lah yg diorg main kat sekolah... klu anak lelaki tue leh lah percaya lagik.. ini gegurl... hai lah anak.....

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.