Followers

Tuesday, January 21, 2014

♥ Setelah Hampir 13 Tahun ♥

Setelah hampir 13 tahun tak wat keje basuh kasut + kapur kasut sekolah
now mengimbau kembali kenangan lama dulu.... aktiviti weekend basug kasut bersama2 dgn damia... Damia mmg ringan tulang nak tolong, tapi mamy soh basuh sepasang je.... sbb yang lebeynya dia nak main air + sabun je.... sian plak tengok dia dok menyental kasut tu... tiap2 minggu kena basuh 5 pasang kasut.. sbb damia ari2 pun nak tukar kasut, tak mau pakai kasut kotor....ni semua ikut ciri2 daddy yang pembersih sesangat2....kotor sikit tak leh...sib baik rajin tolong basuh kasut...daddy plak sib baik rajin tolong basuh semua baju....amalan tolong menolong kan bagus.....





hmpir seminggu lebey tak update blog....bz sesangat2 la ni...nk update pun tak de masa, kalo kat rumah lg la...masa banyak habis utk family + tido awal....he he he

Wednesday, January 8, 2014

♥ My 1st Day @ School - Damia ♥

Suka duka damia ke sekolah semuanya mamy rakamkan nak sematkan kat dalam blog ni
supaya menjadi kenangan damia bila dah besaq nanti...
ok kali ni nak citer pasal 1st day damia ke sekolah...
seawal 6.30pg dah bangun bersiap2 nak pi school...
b4 that follow mamy solat subuh, walaupun bacaan solat damia tak 100% ok...
tapi we all nak ajar dia supaya dia tau bila masanya kena solat...

mamy plak bangun pagi seawal 5.30pg
pung pang pung pang kat dapur siapkan bekal untuk damia...
we all mmg tak sarankan damia beli makanan kat kantin sekolah
mamy lebey rela masak untuk damia, lebey terjamin + berkualiti...
bukan la nak kutuk kata makanan kat kantin tu tak elok, tapi air tangan seornag ibu kan lebey afdal untuk santapan anaknya...dah memang rutin mamy wat kan bekal untuk daddy + mamy ari2
so la ni watkan bekal sekali untuk damia...
penat mmg penat k, rutin mamy tiap2 hari, bila balik keje perkara pertama yg mamy wat
tgk bekal daddy + damia....habis tak diorang makan...
bila tengok bekal licin, berbunga2 rasa hati....


ok ni bekal untuk damia...nasi goreng + air kosong...


sampai ke kat sekolah, ibu bapa kena check nama anak masing2 kat white board
sbb nak tau anak ditempatkan kat class mana....
masing2 beratur ikut class...sekolah damia ada darjah 1 sampai darjah 4 je...so murid2nya tak ramai sangat


spot damia, cam termenung je anak dara ni...muka baru bangun tido...
see, rata2 kawan2 class damia semua pakai tudung...
ada less than 5 je yg tak pakai...hope lepas ni damia pun pakai tudung la...


lepas habis beratur, nyanyi, baca ikrar semua murid2 naik ke kelas ikut guru kelas masing2...
kat sekolah ni, turun naik tangga telah ditetapkan...
cikgu2 tetapkan ikut tahap....ada tangga untuk tahun 1, tahun 2, tahun 3 & tahun 4


mamy snap2 dari jauh je dulu...


ok inilah kelas damia
1 Cemerlang....
semoga damia menjadi cemerlang  seperti nama kelasnya....
satu kelas ada 37 murid...then ada 8 kelas semuanya utk darjah 1


awal2 dah pesan soh duduk depan sekali, sbb damai kan rendah, dok belakang takut tak nampak...
tapi tak dapat depan blah tengah
dapat blah tepi dekat pintu je...
sebab blah tengah semua budak lelaki yang duduk....



peace....good girl anak mamy ni...behave sungguh


kol 9.40pg loceng rehat pun berbunyi...
so murid2 beratur ikut kelas masing2  then bawak bekal + botol air 
turun ke kantin...rehat pun ikut tahap...kol 9.40pg rehat untuk darjah 1 & darjah 2


sampai je kantin, damia cari tmpt duduk
then baca doa pehtu makan....
beria2 damia puji nasi goreng mamy sedap...
damia mmg tak nak beli kat kantin, we all bagi duit belanja RM1 je sehari
duit tu damia bawak balik smpan dlm tabung je...
sbb mamy dah bekalkan makanan semua, pg bekalkan roti @ biskut, time rehat makan nasi...


sedapnya nasi goreng mamy...


lepas habis makan semua murid2 kena beratur kat dewan sekolah mengikut kelas masing2
then lepas tu terus masuk class...


ni time balik...
Isnin + Selasa balik kol 1.00ptg
Rabu + Khamis kol 12.30
Jumaat kol 12.00


damia pegi sekolah daddy hntr, balik sekolah naik van sekolah agama dia..
sbb damia transit kat sekolah agama dia...
so kiranya seklai je la naik van time balik sekolah rendah...
so lepas habis sekolah, semua yang naik vam kena tunggu ustaz + ustazah sekolah agama tu dtg ambil
kat dalam kawasan sekolah, murid2 kena tunggu kat buss stop...
semua yang naik van pakia tag kuning tu...
ni we all pantau dari jauh je...damia behave sungguh lebey2 lagi bila dpt kawan...
tak hengat dah mamy + daddy ni

for us...van transit sekolah agama damia ni mmg bertanggungjawab
ni akan kira & pastikan semua budak2 cukup baru dia jalan...mmg amik berat la
sbb we all tgk ada van yang jenis tunggu kat luar je, then budak2 kena pandai2 sendiri la cari van diorg...


damia dengan kwn sebaya + satu transit + satu sekoalh agama...

maka selesai la sesi 1st day damia ke sekolah...
we all mmg penat sungguh, ke hulur ke hilir dok pastikan semuanya berjalan lancar
we all tgk dari jauh je, follow van tu, pantau damia dari jauh
tapi penat k...& tahniah kat damia sbb behave....leh jaga diri sendiri...

so we all tak de la susah hati pegi keje....
2nd day damia tak bagi we all follow dia...
soh kami balik rehat....over confident damia ni k...

semoga damia belajar dgn baik & cemerlang...mamy + daddy sentiasa mendoakan yg terbaik utk damia...


Tuesday, January 7, 2014

♥ Si Comelicious Mamy ♥

Sila jangan termuntah dgn tajuk k, sape lagi nak puji kan...

Kejap je masa berlalu, this year damia dah 7 tahun...
Alhamdulillah persekolahan damia semuanya ok
teman sehari je, hari ke 2 skodeng dari jauh
hari ke 3 tak payah pi teman dah, hntr dpn pintu gate sekolah je
badan tecik tapi semangat bangat yang gitu....

ni pic time we all pi jenjalan PH aritu...
dah la tak mengfesyenkan anak dara ni...


BFF 4 ever & ever


damia in the house....


tak dapat beli menan, posing kat menan pun jadik la...



ni mmg aktiviti wajib bila jumpa cermin
mmg dari tecik perangainya suka tengok cermin....
pehtu suka pose dpn cermin
dok membayangkan diri ala2 princess gitu....


mendada tu yg tak tahan....dah besaq tak pose lagu tu k...



layan damia sesambil tunggu daddy beli kasut...







damia ni mmg layan je kalo mamy suruh dress up
selagi ape yag mamy soh pakai tu dia kenan, dia ok je
skirt kena dgn legging...kalo soh pakai skirt tak de legging mmg dia tak nak pakai 
dah besaq kan, pandai malu dah sekarang...

balik sekolah pot pet pot pet la dia dok citer pasal sekolah dia...
sekolah agama tak sempat nak snap2 pic
sbb sekolah agama start lmbt, mamy dah keje....
kalo nak harapkan daddy snap2 pic, mmg tak de maknanya la ......

♥ Hari Orientasi Darjah 1 - Damia ♥

Carita dah basi, tapi mamy nak citer gak kat blog ni untuk kenangan damia dah besaq nanti...
ni hari orientasi untuk darjah satu masa 28 Dec 2013 aritu...
berdebar2 damia nak pi school sebenarnya, Almaklumlah dulu masa kat Genius Aulad kecik je kan...
tapi dia happy sebab ada ramai kawan yang dia kenal...


ok mula2 semua murid2 darjah satu kena berkumpul kat tapak perhimpunan...
sekolah damia ni ada darjah Satu sampai darjah 4 je...
pelajar tak ramai pun sbb sekolah ni sekolah baru...
sbb tu darjah 123 dapat sesi pagi...
tahun depan kalo darjah 5&6 pindah ke sekolah ni, maybe darjah 123 akan kena sesi petang...


damia barisan paling depan sekali..
almaklumlah datang awal pagi kan...
berkobar2 mamynya nak hantar damia pi sekolah...


ni koperasi sekolah...we all beli buku damia kat sini
masa 1st day tu pun dah dapat buku teks semua...
so tak payah murid2 bawak balik buku berat2...


ni rupa anak mamy yang dah 7 tahun..
cepat je masa berlalu...damia yang dulu baby dah meningkat ke alam remaja tak lama lagik
wah sebak plak rasanya...




cute tak saya...saya yang paling tecik molek kat dalam kelas saya...
damia pakai baju kurung pi sekolah rendah ni, hari Jumaat pakai tudung...
tak ramai pakai pinafore kat sekolah damia ni...less than 10 student yang pakai...
lebey ramai yang pakai baju kurung + bertudung
yang free hair pun tak ramai...bertapa bagus parent2 deme ni ajar anak pakai tudung dari umur darjah satu... 


ni la sekolah damia...tahun lepas dah bukak, tapi student tak ramai...
Alhamdulillah dapat sekolah dekat dengan rumah...
kalo jauh haru sikit nak kena naik van....

ok pasni kita sambung citer 1st day damia pi sekolah...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.