Followers

Wednesday, November 11, 2015

♥ Trimester Pertama - Peringkat Kehamilan ♥

Jangan jemu ye kengkawan
bermula la kisah sharing pasal pregnancy...
saje nak share dengan kengkawan....

Gambaran keseluruhan

Mengandung diukur dalam trimester dari hari pertama tempoh terakhir haid anda (LMP) dan biasanya berlangsung selama kira-kira 40 minggu dari konsep kepada kelahiran bayi. Masa ini dibahagikan kepada 3 tempoh: trimester pertama, trimester kedua dan trimester ketiga.


Tiga Peringkat Kehamilan (Trimester pertama, kedua dan ketiga)

Trimester pertama diukur dari konsep kepada kira-kira minggu ke-12 kehamilan, trimester kedua dari kira-kira 13 hingga 27 minggu kehamilan; dan trimester ketiga dari kira-kira 28 minggu kehamilan sehingga kelahiran. Mari kita lihat apa yang berlaku dengan anda dan bayi anda semasa setiap tiga peringkat.


Trimester pertama: Perubahan awal dalam Badan Wanita

Semasa trimester pertama badan anda menjalani banyak perubahan. Perubahan hormon menjejaskan hampir setiap sistem organ dalam badan anda. Perubahan ini boleh mencetuskan gejala walaupun dalam minggu pertama kehamilan. Tak datang haid adalah tanda jelas bahawa anda sedang hamil.


Trimester pertama: Perubahan fizikal dan emosi Wanita 

Perubahan lain yang anda mungkin alami semasa trimester pertama termasuk:
Keletihan yang melampau, payudara bengkak. Puting anda juga mungkin melekat keluar. Sakit perut dengan atau tanpa muntah (morning sickness)
Mengidam atau kebencian untuk makanan tertentu, perubahan mood, sembelit (masalah mempunyai pergerakan usus), perlu membuang air kecil lebih kerap, sakit kepala, pedih ulu hati, penambahan berat badan atau penurunan.


Trimester pertama: Perubahan dalam rutin harian Wanita

Selari dengan perubahan badan anda, anda mungkin perlu membuat perubahan kepada rutin harian anda, seperti akan tidur lebih awal atau makan kerap, hidangan kecil. Mujurlah, kebanyakan ketidakselesaan ini akan hilang ketika kehamilan anda berkembang, namun sesetengah wanita mungkin tidak berasa sebarang ketidakselesaan! Jika anda telah hamil sebelum ini, anda mungkin berasa berbeza kali ini. Sama seperti setiap wanita adalah berbeza, begitu juga dengan setiap kehamilan.


Trimester pertama: Bayi pada 4 Minggu
  • Otak dan saraf tunjang bayi anda telah mula untuk membentuk.
  • Jantung mula membentuk.
  • Lengan dan kaki tunas muncul.
  • Bayi anda kini embrio dan 1/25 inci panjang.


Trimester pertama: Bayi pada 8 Minggu
  • Semua organ-organ utama dan struktur badan luar telah mula untuk membentuk.
  • Jantung bayi anda berdegup dengan rentak biasa.
  • Lengan dan kaki tumbuh lagi, dan jari dan jari kaki telah mula untuk membentuk.
  • Organ-organ seks mula terbentuk.
  • Mata telah berpindah ke hadapan pada muka dan kelopak mata telah terbentuk.
  • Tali pusat dapat dilihat dengan jelas.
  • Pada akhir 8 minggu, bayi anda adalah janin dan kelihatan lebih seperti manusia. Bayi anda adalah hampir 1 inci panjang dan berat kurang daripada 1/8 auns.


Trimester pertama: Bayi pada 12 minggu
  • Saraf dan otot mula bekerja bersama-sama. Bayi anda boleh membuat genggaman.
  • Organ-organ seks luaran menunjukkan jika bayi anda adalah lelaki atau perempuan. Seorang wanita yang melakukan ultrasound pada trimester kedua atau kemudiannya mungkin dapat mengetahui jantina bayi.
  • Kelopak mata menutup untuk melindungi mata. Mereka tidak akan membuka lagi sehingga minggu ke-28.
  • Pertumbuhan kepala telah perlahan. Kini, pada kira-kira 3 inci panjang, berat bayi anda hampir satu auns.

Friday, October 23, 2015

♥ Perubahan Selera Makan - Journey My 2nd Baby ♥


p/s perubahan hormon....mmg tak dapat dielakkan, setiap kali preggy mmg x sama kan, time damia dulu semua pun pulun, this time mamy diduga sedikit, semoga tabah, selamat & dipermudahkan...

Wednesday, October 21, 2015

♥ Alhamdulillah Damia Will Promoted As "Kakak To Be"

Assalam, dah lama tak update blog, today nak share berita gembira
Alhamdulillah Damia akan jadi kakak InsyaAllah next year...
Kawan2 doakan semoga segalanya dipermudahkan ya...
Alhamdulillah & bersyukur sgt sbb diberi peluang lagi sekali untuk menerima kehadiran cahaya mata baru dalam keluarga kecil kami....


Damia dah lama tau, aritu scan baby, kakak damia paling xcited skali, dia yg tnya itu ini kat Doktor...
Alhamdulillah...

Wednesday, September 30, 2015

♥ Tips Membeli Beg Tangan ♥

Handbag & wanita mmg sinonim dan tak dapat dipisahkan
rata2 wanita diluar sana suka menggayakan handbag masing2
handbag telah menjadi aksesori wajib untuk setiap wanita
mamy ingin kosgsikan sedikit info mengenai Tip membeli beg tangan



Pemilihan beg tangan wanita yang terbaik mampu menyerlahkan lagi penampilan anda.            Wanita jarang menukar beg tangan mereka setiap hari dan majority daripadanya akan menggunakan beg tangan yang sama untuk suatu tempoh yang amat panjang. Oleh itu, adalah penting untuk anda membuat pilihan yang bijak. Berikut merupakan beberapa aspek yang harus anda ambil kira ketika ingin membeli beg tangan;


1.      Saiz

Kenali saiz badan anda terlebih dahulu. Jika anda mempunyai tubuh badan yang kecil, jangan beli beg tangan yang terlalu besar. Dan jika anda adalah seorang wanita yang tinggi lampai, penggunaan beg tangan yang bersaiz kecil adalah BIG NO!


2.     Kegunaan

Aspek yang kedua terpenting adalah tentang kegunaan beg tangan tersebut. Anda harus tahu tujuan anda membeli beg tangan tersebut. Adakah anda ingin membawa beg tersebut ke pejabat, atau ke majlis makan malam, atau mungkin sebagai beg harian? Dan kedua, apakah anda ingin memuatkan barangan tertentu ke dalam beg tersebut? Sebagai contoh, jika anda ingin memuatkan barangan peribadi seperti laptop, beli backpack seperti di atas untuk memudahkan pergerakkan anda.


3.     Bentuk

Seterusnya, beli beg tangan yang mempunyai bentuk bertentangan dengan tubuh badan anda. Contohnya, jika anda mempunyai bentuk badan yang sedikit berisi dan gempal, bentuk beg tangan bersegi merupakan pilihan yang terbaik. Sebaliknya, jika adan bertubuh langsing dan tinggi, gayakan beg tangan yang berbentuk bulat atau oval seperti contoh berikut. 



4.      Rekaan

Dan aspek yang terakhir adalah rekaan beg tangan tersebut. Perkara pertama yang anda harus ambil kira adalah personality anda sendiri. Adakah anda gemar merupakan seorang wanita yang feminine dan gemar memakai dress atau seorang yang gemar bergaya dengan jeans dan t-shirt. Ia terpulang kepada citarasa anda sendiri dan jika anda seorang penggemar fesyen, buat sedikit research di internet mengenai trend fesyen terkini!




ada juga wanita yang gemar wat koleksi handbag
ada pelbagai jenama, design, warna dan bentuk, terpulang pada citirasa & pilihan masing2

TQ pada yang sudi baca.....

Tuesday, September 29, 2015

♥ Blogger Review @ PLAYDOH - “Membentuk Kepelbagaian Komuniti” untuk The Malaysia Book of Records Part 1 ♥

Sabtu minggu lepas mamy as a blogger dapat jemputan untuk memeriahkan lagi event Playdoh
“Membentuk Kepelbagaian Komuniti” untuk The Malaysia Book of Records

Acara Start pada 9.30pg kat One Utama, cam biasa Alhamdulilalh sampai awal 
so dapat la register awal...
tak lama lepas kami register, ramai pengunjung datang register...

Kuala Lumpur, 26 September 2015: Sambutan Bulan PLAY-DOH® yang julung kali diadakan di Ground Floor Highstreet 1 Utama membawa persembahan menarik dan berwarna-warni sepanjang minggu, di mana seisi keluarga mencipta rekaan PLAY-DOH®  berilhamkan Malaysia dan pada masa yang sama berseronok dengan pelbagai aktiviti menarik!   


“Telah lebih lima dekad PLAY-DOH® menjadi alat pembelajaran dan kreativiti, dan ini adalah satu warisan berharga untuk diraikan bersama rakyat Malaysia! Sambutannya amat menggalakkan dan kami sungguh bangga apabila orang ramai dari seluruh lapisan masyarakat dan usia tampil untuk menyertai aktiviti kami dalam usaha untuk “membentuk kepelbagaian komuniti” sebagai penghargaan kepada keunikan budaya dan warisan Malaysia,” kata Cik Regina Toh, Pengurus Pemasaran, Malaysia & Singapura.   



Kompaun PLAY-DOH®  boleh dioleh dengan pelbagai cara, pilihan warna dan peralatan untuk membentuk apa sahaja bentuk. Ini memberi kebebasan kepada setiap orang untuk melahirkan kreativiti dan imaginasi mereka. Ikon makanan dan buahan popular, mercu tanda terkenal, pakaian dan budaya Malaysia ditampilkan dengan megah semasa roadshow Bulan PLAY-DOH® yang penuh kemeriahan yang telah diadakan sejak 21 September lalu.


Kemuncak sambutan ini adalah usaha untuk mencapai rekod The Malaysia Book of Records untuk mencipta rekaan PLAY-DOH® paling banyak dalam masa satu hari yang diadakan pada 26 September (Sabtu). Setiap ukiran dipamerkan di pentas PLAY-DOH® gergasi  dalam pelbagai warna dan kreativiti demi menampilkan kepelbagaian komuniti Malaysia. 


Di samping itu, ukiran paling kreatif dalam dua kategori akan memenangi hadiah eksklusif PLAY-DOH®! Kategorinya ialah 

1) Ukiran PLAY-DOH® terbaik (bawah 12 tahun), 
2) Ukiran PLAY-DOH® terbaik (13 tahun ke atas)!

 Ukiran yang memenangi pertandingan ini juga akan dipamerkan dalam laman sesawang PLAY-DOH®.



The winners for the Most Outstanding Play-Doh sculptures created at the event were also announced on Saturday and they are 7-year-old Aina Qistina (basket of local fruits) 


and a 36-year-old Dad, Alvin Teoh (Doh Doh sculpture).


The image above was taken at the closing ceremony when the record number was announced, in the evening,
(Right) Ms Evelyn Hah, Country Manager of Hasbro Toy Malaysia & Singapore unveils the final number of sculptures with Ms Lee Pooi Leng, The Malaysia Book of Records Official, witnessed by Doh Doh, Play-Doh's beloved official mascot!

Maskot PLAY-DOH® juga muncul beberapa kali untuk memberi peluang kepada kanak-kanak yang begitu teruja bergambar bersama Doh Doh. Pengunjung muda ini juga berpeluang mempelajari teknik baru di PLAY-DOH® School, melakukan eksprimen di tapak permainan bebas dan mencuba set permainan PLAY-DOH® Cupcake Celebration Playset dan Swirl and Scoop Ice Cream baharu di Sweet Shoppe istimewa! 



Tahniah mamy ucapkan kepada pihak Playdoh kerana berjaya mencipta The Malaysia Book Of Records....

Ok sambungannya mamy wat entry berikutnya k....

Friday, September 25, 2015

♥ Salam AidilAdha Smua ♥

Salam AidilAdha kepada semua rakan2
lambat update blog
arini mamy cuti dok rumah dgn damia
daddy keje, 


Wednesday, September 23, 2015

♥ Puasa Sunat Arafah ♥



Semoga puasa kita pada hari ini mendapat keberkatan dari yang Maha Esa...Aammiinn....

Tuesday, September 22, 2015

♥ Holiday Trip To JB - Food Review ♥

1st time sampai kat JPO
kesian kan, ornag lain dah banyak kali smpi kami baru 1st time sampai



Restoran Singgah Selalu. Terletak di Jalan Kolam Air, berdepan dengan Danga Bay tetapi di seberang jalan juga berhampiran jalan masuk ke Istana Bukit Serene. Ini boleh dikatakan tempat lepak untuk golongan muda kerana ianya agak happening dan dibuka 24 jam, waktu siang disediakan dengan pelbagai bufet makanan melayu, malam pula pelbagai seafood dan ala carte. 

credit to Sumber Rujukan Blog 


disebabkan tak pakar makanan mana yang sedap kat area JB
so we all google je la
tengok review dari blog2 lain
then lepas tu cari kat waze then jumpa kita try
ada beberapa gambar yang x tau mana hilangnya


makan malam kami singgah kat Restoran Singgah Selalu
tapi kami x leh la singgah selalu,
sbb holiday 3h 2m je
ok jom tengok menu yang kami order


cam biasa daddy penggemar tegar udang sambal petai




ayam paprik




sup tom yam
masa mula2 nak order, macam2 menu la daddy order
ada dekat 6 menu la
al maklum lah kami mmg jenis suka try & mkn lauk byk
skalinya tukang amik order tnya, order ni untuk mkn berapa orang
kami jawab mkn berdua
skalinya dia gelak, cakap banyak sgt kami order
sbb setiap hidangan tu saiznya besar wlpn kami order utk 2 orang mkn
mula2 cam x caya, skali dapat, m,mg banyak
jenuh gak la kami habiskan makanan tu


 Restoran Seri Bayu Perdana. Restoran ini terletak di Jalan Susur Larkin Perdana 2 , Larkin, Johor Bahru. Menyediakan lebih daripada 40 jenis aneka lauk-pauk masakan Melayu. Menariknya pernah memasuki rancangan Jalan-jalan Cari Makan dan juga dikunjungi artis-artis terkenal tanah air seperti Amy Search, Datuk Siti Nurhaliza, Alleycats, Jalil Hamid



Mee Bandung Abu Hanifah

Jalan Abdullah, Muar, Johor 84000
ni plak time on the way lik dari JB
hasil menggoogle jgk la ni

teringin nak makan Mee Bandung Muar




memang sedap,
siap bungkus bawak balik lagi
almaklumlah bukan slalu mai JB
then bukan senang nak jumpa makanan ori camni kan...
sop ada peluang kami try semua makanan yang direkemen orang blogger2

p/s pasni citer pasal holiday Singapore plak ye....

♥ NinjaGo @ The Curve ♥

LEGO NinjaGo Battle Dojo
Venue: Concourse, The Curve Mutiara Damansara, Selangor
Date: 16 to 27 September 2015
Time: 10am to 10pm

Lego - Ninjago Battle Dojo
Exciting Games and more
- Meet & Greet with Kai, Ninjago Battle Dojo, Ninjago Movie Theater, Play Table and many more





sesambil u all pi NinjaGo kat The Curve
kengkawan leh join contest yang sedang berlangsung
butiran seperti berikut

Instagram contest "What's Your Favorite Ninja Moves".
1. Berikan gaya aksi Ninjago terbaik korang wajib disertakan caption:
"I want to win a ‪#‎LEGONinjagoMy‬ gift hamper from LEGO Malaysia. Here's my ‪#‎MoveLikeANinjago‬!".
2. Hantar sebanyak mungkin penyertaan dengan gaya paling kreatif watak Ninjago sama gambar atau video. Rujuk [CONTOH] gambar.
3. Markah tambahan untuk penyertaan memakai kostum Ninja atau menggunakan produk LEGO.
3 pemenang paling kreatif akan menerima hamper LEGO Ninjago bernilai RM600.
Tempoh peraduan Instagram contest: bermula 16 - 27 Sept, 11.59pm.
Jom hantar gambar terbaik Ninjago!!!




so kami pun amik peluang yang ada untuk bergambar




then cam biasa damia mesti nak main lego
lego kat rumah tak nak main
sibuk nak main lego kat sini
jom tengok ape hasil yang damia wat



tada, damia wat kete, ni kete daddy katanya




x dpt nak bygkan lg ape benda yang damia tengah wat tu


then ada acara pertunjukan & bergambar dengan NinjaGo jgk 
tapi damia dah kemaruk nak main lego
dia tak nak bergmabar langsung


tada...dah siap pun hasil kretiviti damia


kasi close up sikit
ni garaj untuk kete daddy katanya





satu kete daddy, satu kete mamy


imiginasi & kretiviti kanak2


ada kolam renang skali k
pastu yang kelabu blah atas tu CCTV katanya...
ha ha ha....dasyat2


peace, damia & hasil legonya
damia ni mmg jenis penakut tol
dia tengah main orang lain amik mainan yang dia dah wat
dia leh dok diam je, end up panggil mamy dok sebelah
katanya kalo mamy dok sebelah orang lain tak berani nak amik mainan dia
bukan dia sendiri nak pertahankan mainan dia....





dekat sejam lebey dok kat sini
tak pe la kasi chance kata cuti sekolah kan
so kasi la dia main puas2
lagipun cuti sekolah kali ni x da pi holiday kemana2 pun sian damia

masa mula2 main Lego ni katanya x mau pi Playground
tapi skalinya lepas habis main dia ajak pi playground la plak
ok kita sambung next entry 

Damia @ PlayGround Smaland Ikea...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.